Бедствено положение и в Добричко заради чумата по свинете

1
215
Добави коментар

И в Добричко обявиха бедствено положение заради чумата по свинете. До 5 август стопаните там трябва да заколят домашните си прасета. В областта засега няма огнище на чума и месото може да остане за консумация, информира bTV.

Властите в Русенско също остават на крак заради заразата. В свинекомпелксите в Николово и Бръшлен евтаназията е в ход. Обмисля се стратегия за последната заразена свинеферма – тази в Голямо Враново.

Мерките изискват животните в свинефермата в Голямо Враново да бъдат умъртвени. Решението на комисията е процедурата да започне в понеделник. По-рано днес ръководството на свинекомплекса обяви, че няма да прибързват. Убедени са, че могат да преборят болестта и ще настояват пред институциите за това.

От свинекомплекса са наясно с мерките, които незабавно трябва да бъдат взети, но засега отказват. Ръководството твърди, че може да се справи със заразата, без да се унищожават здравите животни.

„Имало е в другите държави опит да не се унищожават всички животни, защото ние към момента нямаме болно животно. Положителните проби бяха наистина доказателство, че вирусът е влязъл… нашият свинекомплекс е така разположен, че може да се справим, поне аз така си мисля.

Естествено, че това беше, защото е затруднение и за други хора, не само за нас. Нашият екип ще бъде впрегнат в работа 24 часа в денонощието, за да може да се справи”, обясни д-р Миленка Димитрова, изпълнителен директор на свинекомплекса в Голямо Враново.

В Николово и Бръшлен евтаназията на животните продължава. Днес се загробва в землището на Ряхово. Местните са притеснени.

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще проверят сигналите за загробване на живи прасета край село Сливо поле.

„Изпратен е екип, който да удостовери какво се случва. Единственото, което мога да кажа е, че ще се направи проучване. Ние познаваме добре правилата за хуманно умъртвяване на животните и безопасно обезвреждане на труповете“, каза д-р Александра Митева.

По данни на кризисния щаб една трета от животните в Николово и Бръшлен вече са умъртвени.

А утре местната власт кани медиите на демонстративно загробване. За целта екипите сами трябва да си подсигурят гащеризони и гумени ботуши, тъй като ще преминават през дезинфекция.

По отношение на единствената незасегната от заразата свинеферма в Русенско, в село Юделник – резултатите от последните проби там са отрицателни.

Агенцията по безопасност на храните прави проверки и на граничните пунктове заради заразата с африканска чума по свинете. Експертите от агенцията бяха на „Калотина“.

За денонощие през пункта са преминали 14 000 превозни средства и са обработени документите на повече от 47 хиляди души. Опашките бяха и на входа, и на изхода от Сърбия.

Днес трафикът беше натоварен и на граничните пунктове с Гърция, Турция и Румъния.