Дарител осигури 400 000 лв. за възстановяването на къщата на Райна Княгиня в столицата

1
139
Добави коментар

Нов живот очаква къщата на Райна Княгиня в София. През седмицата стана ясно, че анонимен дарител осигурява  400 000 лв. за превръщането й в музей, съоибщава Нова телевизия.

Последните години от живота си – Освобождението, тя прекарва там, за  да последва съпруга си в София, който става депутат.

„Първият и приземния етаж са построени от Райна Княгина, а след това къщата е надстроена от нейния трети син Владимир и неговите наследници“, разясни родственикът на Райна Княгиня – Здравчо Здравчев.

Днес къщата е в широкия център на София, но тогава е била в покрайнините на града, разказват родствениците. Районът бил известен като „поборническия квартал“, т.е., населяван от хора свързани с революционните борби. Между жилищни блокове, годините били на път да унищожат това историческо бижу.

„Къщата е построена с дарения в натура основно от поборници, които са били близки до Райна Княгиня и всеки с каквото е могъл, е помогнал. Тя е била в доста притеснено финансово положение, мъжът й е починал рано, оставил я е вдовица с много деца, така че къщата е скромна“, каза заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов.