Marvel атакува BlackBerry за да защити асистентът на Тони Старк – Jarvis

2
165
Добави коментар

Marvel подаде опозиция срещу опит на BlackBerry да регистрира търговска марка ‘Jarvis’ за клас 42 в САЩ.

Както е известно ‘Jarvis’ е името на персонаж – софтуерна програма асистент на Тони Старк, друг персонаж от филма „Железният човек“.

Marvel притежава по-ранна търговска марка в клас 9:

„Компютърен приложен софтуер, който може да бъде изтеглен чрез глобални компютърни мрежи и електронни комуникационни мрежи за използване във връзка с мобилни компютри, мобилни телефони и таблетни компютри, а именно, софтуер за използване като гласово управляван персонален цифров помощник“.

Според компанията марката й е придобила значителна репутация, тъй като е използвана не само за създаването на филмите за „Железният човек“ и „Отмъстителите“ но и за различни мърчандайзинг активности, като филмите на Lego, компютърни игри и др.

Сам по себе си този случай е доста интересен. От една страна имаме налична регистрирана търговска марка, която обаче представлява персонаж от комикси и филми. Въпросът е до каква степен може да се приеме, че тя е използвана за стоките за които е регистрирана, имайки предвид ролята и на измислен персонаж. Използването й за мърчандайзинг активности, част от които свързани със софтуер е определен довод но дали е достатъчен. Придобитата репутация свързана с филмите, на персонаж представляващ изкуствен интелект може ли да бъде достатъчна за спиране на последващи марки но вече за реални продукти и услуги?

Предстой да разберем.