Възможности за IT кариера за млади хора в България

3
195
Добави коментар

Днес все повече млади хора възприемат кариерата в IT сектора като една от най-добрите възможности за професионална реализация. Това за тях означава да имат сигурно бъдеще и повече от добро заплащане, да се занимават с интересни и перспективни проекти, както и да работят в по-разчупена среда и с нестандартно мислещи колеги.

За привлекателността на IT кариерата допринася бурното развитие в сектора през последните години. Работата като разработчик на видеоигри например е една от възможностите за реализация, станала особено популярна сред тийнейджърите, които обикновено са и едни от най-запалените геймъри.

Гейм програмирането е привлекателно за младите българи поради всички изброени предимства, но ако сте привлечени от подобна перспектива, ви предлагаме да се запознаете с препоръките на разработчика на мобилни игри Gameloft. Компанията има голямо софийско подразделение – Gameloft София – и предлага много добри възможности за развитие в най-бързо разрастващия се гейминг сектор – този на мобилните игри.

Разберете какво точно искате да правите

Ако сте млад човек и започвате от нулата в IT сектора, е важно да си изясните с какво точно искате да се занимавате. В сектора на мобилния гейминг например, в който Gameloft е сред лидерите, можете да работите като разработчик на мобилни видео игри, 2D/3D художник, аниматор, графичен дизайнер, продуцент, маркетинг специалист или да изберете друга от многобройните възможности, които компанията предлага.

Как да станете програмист/гейм разработчик

Програмистите или разработчиците са хората, които създават играта като пишат код. Те трябва да притежават не само отлични технически познания и логическо мислене, но и качества като креативност, любознателност, желание за самоусъвършенстване и развитие. „Програмист може да звучи скучно, но не е, защото ние правим логиката на играта отзад, отвъд визията“, споделя Алекс Генова, програмист от Gameloft София.

Ако искате да се изградите като добър специалист в тази област, трябва да владеете отлично поне един език за програмиране, да умеете да работите добре в екип, както и да сте готови да се трудите здраво, за да постигате поставените срокове и цели.

Как да станете гейм дизайнер

Професията на гейм дизайнера е много интересна и също толкова динамично развиваща се, както и цялата игрова индустрия. Уникалното на тази работа е, че създава изживяване и за да сте добри в нея е нужно да притежавате инженерно мислене и креативен подход. Добрият гейм дизайн не само изгражда конкретният механизъм, по който ще се развива играта, а на практика създава цели нови светове. Дизайнерите в Gameloft споделят, че този занаят се учи най-вече в процеса на създаването на самата игра. Така че колкото повече практика имате, толкова по-добри ще ставате.

Как да станете художник/аниматор на видеоигри

Да си художник/аниматор на видеоигри е по-скоро въпрос на желание и талант, отколкото на образование. Това са хората, които създават героите и персонажите, както и самите виртуални светове, до най-малките детайли в тях. За да започнете да се занимавате в тази сфера, основните умения си остават рисуването, както и владеене на софтуер за 2D рисуване, 2D моделиране, текстуриране или анимация. За да станете добри професионалисти обаче, е нужно да имате познания в различни области на живота, които да правят артовете ви завършени и убедителни, богато въображение, което да генерира нови и нови идеи и не на последно място – талант, който да ви накара да се гордеете с уникалните продукти, които създавате.

Как да станете гейм продуцент

Работата като гейм продуцент често предполага да създадете добра координация между всички екипи, ангажирани в процеса на изработката на една видеоигра, както и в нейното разпространение. Това са не само програмистите, дизайнерите и аниматорите, а често пъти и редица други отдели като мениджъри, маркетинг, QA и други. За да бъдете добър гейм продуцент, много важно е да умеете да мотивирате всички тези специалисти да работят заедно за постигането на общата цел – създаването на игра, която да носи на геймърите забавление, незабравима емоция и преживяване.