Как да създадем успешен YouTube канал

5
206
Добави коментар

Според статистически данни YouTube е вторият най-посещаван сайт в света след Google и дори изпреварва Facebook и Wikipedia. Около 400 часа видео материал се качват всяка минута и потребителите гледат над 1 милиард часа YouTube видео всеки ден, повече от Netflix и Facebook Video, комбинирани заедно. 70% от посещенията на YouTube идват от мобилни устройства, както и за последната година използването на YouTube app за телевизори се е удвоило. Тенденция, която ще се запази и в бъдеще и която показва как YouTube краде все повече зрители от традиционните телевизионни мрежи и канали.

Създаване на YouTube канал

Създаването на YouTube канал е бързо, лесно и безплатно. Но създаването на качествено съдържание, което да достигне до голямо количество хора, вече си е цяла наука. Съществуват много качествени клипове, които достигат до много малък брой потребители. Има и много некачествена продукция, която се радва на голяма популярност. Съществуват много фактори и алгоритми, които използват YouTube, за да преценяват което видео е добро и кое – не. Алгоритми, които са динамични и се променят с времето.

Ако имате YouTube канал, който въпреки че съществува от известно време, все още не набира популярност, то в тази статия ще разгледаме кои са възможните причини и грешки това да се случва. Накратко част от причините са:

Малък брой качени клиповеНепостоянно качванеБез конкретна нишаЛошо качество на продукцията, било то заради мързел или малки усилияНепрофесионална визия (липса на брандиране или дизайн)Лоши thumbnail-иЛипса на маркетинг усилияЛипса на ясна посока и планИнат, който не допуска промени
Постоянство

Ако не сте постоянни и не качвате редовно клипове, то няма как да се получат нещата. Не е нужно всеки ден да качвате, но все пак да има някакъв ритъм и постоянство. Ако сте качили 3 клипа наведнъж и след един месец е следващото видео, и YouTube, и потребители ще ви забравят. Ако сте качили само 20-тина клипа и това ви се струва много, реално нищо не е. Едва след като минете около 100 качени клипа ще имате по-ясна представа какво се случва с канали ви, кое е добре и кое не е добре. Ще сте насъбрали някакъв опит, от който можете да си извлечете поука.

Ниша

Замислете се вие какви YouTube канали следите. Повечето са се фокусирали върху една или няколко подобни ниши, нали така? Дали ще са автомобили, дали ще са ревюта на техника, дали ще е готварство, домашни любимци, козметика и т.н. Можете да използвате и под-ниши. Колкото е по-специфична една ниша, толкова по-малко конкуренция ще има. Фокусирайте се в ясна посока.

Аудитория

Какъв тип видеа правите? Каква е целта на видеата? Към кого са насочени тези видеа? Помислете за целева аудитория. Клипове, които са интересни на бременни жени, е малко вероятно да са интересни и на ученици. Проучете аудиторията си, поговерете с близки и приятели, които биха попаднали в тази аудитория, попитайте ги какво биха очаквали, какво би им харесало, споделете идеи. Мислете от гледната точка на хората, които ви гледат. Споделете готовата продукция, за да получите обратна връзка. Заглавието и снимката на видеото достатъчно ясни ли са, за да привлекат внимание?

Дизайн и брандиране

Направете добре изглеждащи лого, профилна снимка и банер за канала ви. Отделете време, това са неща, които се сменят много рядко, на няколко години например. Ако нямате умения за изработката на качествен дизайн, то потърсете помощ. Инвестирайте малка сума пари ако се налага. В сайтове от типа на Fiverr лесно и евтино можете да намерите дизайнер, който да ви изработи лого.  След като вече имате изработени лога и брандинг, то използвайте ги навсякъде, бъдете консистентни. Използвайте едни и същи шрифтове, едни и същи цветове, а не в thumb снимката на всяко видео да ползвате различен шрифт с различен стил например.

Thumbnails

В тази категория отново голяма роля има дизайна. Направете thumb снимката на видеото ви по такъв начин, че да привлича внимание и да се отличава. Представете си, че някой се чуди измежду 10 клипа кой да си пусне. Потребителите първо гледат снимките и след това евентуално четат заглавието на видеото. Така че ваша цел е да забележат видеото ви благодарение на добре изработен thumbnail. От тук нататък потребителя може да изгледа видеото и ако му хареса да разгледа други ваши неща или направо да се абонира за канала.

Заглавие и описание

И тук продължаваме тенденцията – нека заглавието да привлича вниманието, но все пак не прекалявайте. Нека да не е много дълго и да става максимално ясно от него за какво става дума в клипа. Вие преценявате до каква степен желаете да използвате кликбейт и как ще реагира аудиторията ви.

Плануването и заснемането на клип не е лесно, признавам. Често имаме различни затруднения и неочаквани пречки, които бавят създаването и качването му в YouTube. Случва се да не разполагаме с много време и да искаме да го пуснем да се качва в YouTube максимално бързо и да ни се маха от главата. В тези случаи обаче не обръщаме внимание на описанието към клипа и пропускаме още една възможност. Описанието е важно. Въведете възможно повече информация в него и използвайте ключови думи, които са свързани със самото видео. Търсачките на Google и YouTube разчитат текст и е важно да ги захраним с максимално много информация. Това описание им помага да разберат за какво става дума в нашето видео.

Описанието на видеото е и добра възможност да сложите връзки към профилите ви в други социални мрежи, където аудиторията ви може да ви последва (Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat).

Какво прави конкуренцията

Със сигурност трябва да имате поне един ютюбър, който да ви вдъхновява и да го смятате за добър пример, да ви харесва какво съдържание прави и как го поднася. Изучете го. Не става дума да го копирате едно към едно, а да видите как действа – колко често качва клипове, какво и как споделя по социалните мрежи, как са структурирани клиповете, как комуникира с абонатите си и т.н.

Маркетинг, реклама, социални мрежи

Помислете как вашите клипове могат да достигнат до максимален брой потенциални зрители. И не се ограничавайте само до платформата на YouTube. Направете профили във Facebook (намерете групи във вашата ниша), Instagram, Twitter, нишови форуми и т.н. Бъдете активни, коментирайте публикации и клипове дори и на ваши директни конкуренти. Мислете от гледната точка не просто да напишете някой коментар без никаква стойност от рода на “Браво!”, а се опитвайте да помогнете на някой, който има въпрос по конкретната тема. Бъдете активна част от обществото, бъдете полезни, хората ще ви забележат и ще стигнат до вашите профили и съдържание.

Промяна

Ако все пак е минало немалко време (2 години или 100 видеа например) и не се получават нещата, то може би е нужно да направите по-голяма промяна. Не бъдете големи инати и не мислете, че сте най-великите на света и че другите не ви оценяват. Не обвинявайте другите, а търсете причината в себе си. Не робувайте на егото си.