Прокуратурата да подгони Тома Белев и еколозите за чумата по свинете

1
159
Добави коментар

Прокуратурата трябва да се самосезира и да провери еколозите за безобразията, които сътворяват. Особено сега за заради чумата по свинете. Почти половин България вече е пламнала, а за това имат отговорност  Белев и компания. Най-накрая трябва някой да почне проверка на тези „зелени”.

Разпространението на африканската чума по свинете е можело да бъде ограничено, но натискът на „екологичните“ организации, бездействието на бившия земеделски министър Румен Порожанов са довели до сегашната бедствена ситуация, стана ясно от коментари на депутати от Комисията по земеделие в Народното събрание.

На 14 септември 2017 г. комисията заседава, за да разгледа внесените от „Обединени патриоти” промени в Закона за лова и опазването на дивеча.

Основната корекция е в член 54. Идеята е той да се измени така, че за 1 г. да се дадат правомощия на тогавашния земеделски министър Румен Порожанов „да променя сроковете за ловуване, регулиращи числеността на дивечовите запаси”. Целта е при риск от зараза, министърът да издава заповед за намаляване на популацията на дивите прасета, които са основен преносител на африканската чума, тогава настъпваща от Румъния към българската граница.

„В комисията се появи Тома Белев – от ГЕРБ го бяха поканили като експерт. Той започна да обяснява как тези мерки ще доведат до унищожаване на природата. Неясно защо пред колегите от ГЕРБ надделя неговото мнение и по-късно в пленарна зала това си пролича”, разказаха депутати, присъствали на заседанието. Те добавиха, че сега Белев трябва да бъде попитан как точно е опазена природата, след като ще се избият стотици хиляди домашни и диви прасета.

От стенограмата на заседанието се вижда, че категорично в подкрепа на промените са от Обединени патриоти и БСП. Колегите им от ДПС също са „за”, но под условие, докато от „Воля” са твърдо против. Като гости там са нелегитимният председател на Асоциацията на парковете в България Тома Белев и Николай Петков от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) – и двете организации членуват в коалицията „За да остане природа в България”.

„Няма лимити и граници в самото определение, поради което Ви предлагаме да преосмислите дали има необходимост точно за нуждите на борбата с африканската чума по свинете да се прави тази промяна, и то в този вид, с тези формулировки”, казва Белев. А Петков от БДЗП обяснява, че промяната можела да се отрази на лова на птиците и да застраши тяхната популация.

И какво излиза,  че заради интересите на „еколозите” и защита на някакви техни птици – интереси, сега страда целия свиневъден бизнес. А загубите ще се огромни над 2 млрд. лева.