Красотата и функционалността на ъгловите кухни

1
159
Добави коментар
clashbade
clashbade

Кухнята е сърцето на къщата, олицетворяващо домашния уют и вкусните мигове прекарани с близките

Когато се стремим да постигнем най-доброто за себе си и семейството у дома, първото място, на което обръщаме специално внимание е кухнята. Тя е сърцето на къщата, мястото, в което прекарваме най-приятните и вкусни мигове с близките.

Изграждането й зависи не само от личните предпочитания, но и от вида на площта, с която разполагате. При конструирането й е важно да се вземе предвид не само модерния дизайн, но и функционалността. И тук идва мястото да споменем класическия вариант за ъглова кухня.

Практичността я прави най-предпочитана. Подходяща е за почти всички налични пространства и позволява да се оборудва не само с мивка и печка. Удобната и широка работна повърхност, която предоставя, не е за пренебрегване. Дори и при малки помещения, пространството се усвоява максимално. Гарантират се и възможности за монтиране на островче, заключено в симпатичния ъгъл.

Ъгловите модули обикновено са дълбоко проектирани и допълнителните зони за съхранение ще бъдат оценено от всяка домакиня. Нишата може да бъде използвана за практично поставяне на по-широка ъглова мивка. Така не само обособявате пространството, а добавяте и улеснение към работата си в помещението.

Как да играем с пространството

Разпределението на ъгловите кухни може да се извърши в далеч по-разнообразни форми, освен традиционната: по две перпендикулярни страни. Ъгълът може да е обособен от полуостров, разположен перпендикулярно на основната част. Това би спомогнало за оформлението на бар за закуска. Ако цялото помещение е много малко и не остава терен за трапезария, присъствието на плот за хранене става задължителна необходимост. Не само изглежда модерно и красиво, а пести от пространство и внася удобство в помещението.

Ъгловият модул може да е разположен не само под 90 градуса, а също и скосен. При вторият вариант трябва да се обмисли дълбочината с цел функционалност и достигане на вътрешната част при необходимост. Като цяло правите ъгли са за предпочитане при обзавеждане на по-компактни пространства.

За повишена практичност могат да се използват сгъваеми вратички, които няма да си пречат една на друга в ъгловата част. Съществуват и по нетипични форми, които изцяло зависят от личния стил и предпочитания. Вариантите са разнообразни и е добре да бъдат обмислени предварително, за да се постигне максимално удоволствие от работата в кухненския кът.

В много от къщите, особено по старите, се наблюдават различни изпъкнали ръбове, вентилационни шахти, комини. Това не бива да ви притеснява и да се тълкува, като пречка. Дори не е нужно да се опитвате да ги скриете. Перпендикулярните части на кухнята, разположени от двете страни на въпросните интериорни особености, без да са свързани една с друга, също са добро решение за ефективни резултати.

Ако кухнята е много дълга, наличието на високи шкафове ще направи къта да изглежда тромав и претрупан. Но ако разполагате с по-малко пространство, допълнителните модули отгоре ще са изключително необходими за съхранение.

Каквото и да изберете, внимателната грижа към детайлите и подхождащия ви стил са гаранция за успешно проектиране и изграждане на мечтаната кухня.