УСПЕХ: Лайтсейл 2 демонстрира повдигането на орбитата посредством слънчево плаване!

1
111
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Земята на фона на разгърнатото от „Лайтсейл 2“ платно. Photo credit : The Planetary Society

1 август 2019 г . 08:05 ч.

Светослав Александров. Американската неправителствена организация с международно участие „Планетно общество“ обяви, че нейната мисия „Лайтсейл 2“ е постигнала пълен успех! Роботизираният апарат, който преди броени дни разгърна платно с размер на един боксов ринг (32 квадратни метра), успешно демонстрира приложимостта на метода „слънчево плаване“! 

Според публикуваната от „Планетно общество“ информация „Лайтсейл 2“ е успяла да повдигне апогея (най-високата точка от орбитата) с цели два километра. Перигеят (най-ниската точка) също е паднал с около два километра, което е следствие от триенето в горните слоеве на земната атмосфера. Екипът на мисията е потвърдил, че повдигането на апогея се дължи само и единствено на слънчевото плаване.

Механизмът на действие е следният: самите светлинни фотони оказват налягане върху платното и те задвижват космическия апарат. Правя обаче важно уточнение – това не е задвижване посредством слънчевия вятър, който представлява заредени частички, реещи се в околослънчевото пространство. Светлината е тази, която избутва платното. 

Счита се, че слънчевото плаване е една от малкото реалистични технологии, които притежават потенциала да ускорят космически апарати на път към далечните звезди. 

Постижението превръща „Лайтсейл 2“ в първия космически апарат, който използва слънчево плаване в околоземна орбита, в първия малък апарат от типа CubeSat със системи за слънчево плаване и втория апарат в история на човечеството, използвал тази технология. Пред 2010-та година японската мисия „Икарос“ летя успешно до околностите на Венера. 

Оттук насетне екипът ще продължи да повдига апогея в продължение на следващия месец. В един момент перигеят ще падне толкова ниско, че „Лайтсейл 2“ ще изгори в атмосферата.

Мисията е реализирана само посредством групово финансиране. Близо 50 000 членове на „Планетно общество“ и обикновени граждани на 100 държави, както и фондации и фирми, са дарили средства за „Лайтсейл 2“, като събраната сума възлиза на $7 милиона.

Източник: The Planetary Society

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/