Русия не позволява на нейна територия да има глобален спътников интернет на УанУеб

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

1 август 2019 г. 08:05 ч. Уебсайтът Bleeping Computer, който от своя страна се позовава на руски медии като Коммерсант, оповести, че руските власти не желаят да допуснат глобалния спътников интернет УанУеб на тяхна територия. 

Напомням на читателите, че британската компания иска да изведе общо 650 спътника в околоземна орбита. Първите шест от тях бяха изстреляни през февруари – иронично, това стана с помощта на руската ракета „Союз“. УанУеб е един от най-сериозните източници на доходи за намиращия се в криза космически отрасъл на Русия, но страната отказва да пусне достъпа на интернет компанията на нейна територия. Съгласно множество публикации в руските медии, властите се притесняват, че контролирането на чуждестранен доставчик е невъзможна задача. Практически всички членове на Държавната комисия по радиочестотите (ГКРЧ) са гласували „против“ УанУеб.

Още през февруари писах на страниците на КОСМОС БГ, че може да се стигне до този сценарий – Кремъл се опасява какво би могло да се случи, ако нецензурираният интернет стане достояние в онези изолирани региони на Русия, които са твърде далече от контрола на централните власти. Изглежда, че руснаците се страхуват от УанУеб дори повече от военните мисии на САЩ, които в не чак толкова далечни години се извеждаха основно с американски ракети, оборудвани с построени от Русия двигатели. 

В технологично отношение е много по-лесно да осигуриш интернет по цялата Земя посредством спътници, отколкото да убедиш правителствата на държавите, особено тези от недемократичния свят, да пуснат този интернет на своята територия. 

През февруари ракета „Союз-СТ“ изведе в космоса шест спътника на УанУеб. Руските власти нямат нищо против да извеждат спътниците и така да участват в изграждането на глобалния спътников интернет, но не искат достъп до този интернет от руска територия. Photo credit : Arianespace