Мощността на шести блок на АЕЦ „Козлодуй” беше намалена

1
166
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

В 10:24 часа днес мощността на шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е била намалена до 300 мегавата, след като се е задействала автоматиката за разтоварване на блока, поради изключване на две от главните циркулационни помпи. Причините за изключването са отстранени, съобщиха от атомната централа, цитирани от БГНЕС.

За да бъдат включени отново в работа двете циркулационни помпи, турбогенераторът на шести блок ще бъде изключен от електроенергийната система на страната и ще бъде присъединен отново до три часа след спирането.

Радиационната обстановка е нормална. За спирането на блока са уведомени Агенцията за ядрено регулиране и Централно диспечерско управление на Електроенергийния системен оператор.

Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността.

На 3 юли в 13:50 часа шести блок на АЕЦ “Козлодуй” бе спрян поради задействане на електрическата защита заради късо съединение. След няколко часа бяха отстранени причините, довели до изключването на блока. След проверките бе потвърдено, че всички системи и съоръжения на блока работят нормално. Пети блок на АЕЦ “Козлодуй” тогава отново работеше с пълно натоварване на мощността до включването на шести блок отново в 17:52 ч. на 3 юли.