Суши с пилешко месо

2
199
Добави коментар
stupid
stupid

Необходими продукти

400 г пилешки гърди
300 гр. ориз за суши
2 с.л. оризов оцет
2 с.л. захар
1 ч.л. сол
листа нори
1 зелена салата
Соев сос Ponzu
2 яйца
3 с.л. майонеза

Начин на приготвяне

Пилешкото филе се нарязва на парчета и се запържва до златисто.

Яйцата се сваряват твърдо, обелват се и се нарязват на ситно. След това се смесват с майонезата и сместа се овкусява със сол и черен пипер.

Смесват се оризовия оцет, захарта и солта (в зависимост от предпочитанията ви за сладко/кисело може да промените съотношението захар/оцет). Може да се закупи и готов оцет за суши в който предварително са смесени захарта и солта.

Ориза се изсипва в тенджера налива се вода и се разбърква, след което побелялата водата се изхвърля. Отново се налива вода и се разбърква и побелялата вода се изхвърля. Тази процедура се повтаря  3-4 пъти докато водата се избистри. Ако искате може да използвате ситно сито за да измиете ориза под течаща вода. След това към измития ориз се добавя равно обемно количество вода (1 купичка ориз – 1 купичка вода) и тенджерата се похлупва. 

Ориза се поставя на котлона, след което котлона се включва. След като заври огъня се намалява и се вари на тих огън 10 минути докато поеме водата. След това се оставя за 10 минути настрана без да се отваря капака. Изсипва се ориза в широк дървен съд или голяма купа или чиния и се добавя постепенно оцета, след което внимателно се разбърква за да се овкуси равномерно. Размесения ориз се оставя да престои 15 минути, след което се обръща и престоява още 10 минути. 

Слага се лист нори върху бамбукова рогозка за суши (може предварително рогозката да я увиете в хранително стреч фолио). Свареният ориз се разстила върху листа нори на тънък пласт, като се оставя празно 1-2 см от долната страна (за да не залепва ориза по ръцете предварително ръцете се мокрят.) Над ориза се поставя почистен и измит лист зелена салата. Върху него се разстила пласт от яйчната майонеза. Най-отгоре по средата се подрежда пилешкото филе (ако желаете предварително може да ги потопите в соев сос). Започва плътно да се увива, като се оформя и пристяга с помощта на бамбуковата рогозка и се прави стегнато руло. Всяко руло се разрязва с остър нож на парчета с подходяща дебелина (преди всяко разрязване ножът леко се намокря). Сервирайте със соев сос и уасаби.