НАСА реши, че обитаемият модул на новата окололунна станция ще бъде построен от Нортроп Груман

1
192
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: прототип на обитаемия модул на новата окололунна станция на САЩ, построен от Нортроп Груман. Photo credit : Northrop Grumman

2 август 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Според документ, публикуван на страниците на Администрацията за общи услуги GSA, американската космическа агенция НАСА е избрала коя ще е фирмата, отговорна по създаването на обитаемия модул на новата космическа станция в окололунна орбита. Изборът се е спрял на Нортроп Груман. 

Агенцията се стреми да удовлетвори изискването на президента Доналд Тръмп, който настоява човешки крак отново да стъпи на Луната до края на 2024-та година. Поради това НАСА трябваше да избере фирма, която да вдъхне сигурност, че ще спази графика. Отхвърлени са предложенията на Бигълоу, Боинг, Локхийд Мартин и Сиера Невада под предлог, че техните разработки се бавят твърде много. Единственият реалистичен вариант е предложението на Нортроп Груман. 

Това е така, защото обитаемият модул ще бъде базиран на космическия кораб „Сигнус“ на Нортроп Груман, който понастоящем е в експлоатация. Като изключим една авария на ракета през 2014-та година, „Сигнус“ е летял 11 пъти до Международната космическа станция и никога досега не е имало проблем с него. Той лесно може да се модифицира така, че да служи за обитаем модул. Нортроп Груман вече са свършили доста работа по тази модификация, която включва добавянето на странични портове за скачване и радиатори. Последният фактор, който кара НАСА да избере Нортроп Груман е, че този модифициран „Сигнус“ може да бъде изстрелян с вече съществуваща комерсиална ракета.

Когато модулът бъде създаден, той ще може да бъде прикачен към модула PPE, притежаващ горивните елементи и осигуряващ електрозахранването. През месец май НАСА избра фирмата Максар Текнолоджис да построи PPE за $375 милиона. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/