Кой притежава снимките ми във Фейсбук? Какво може да прави социалната мрежа с тях?

1
154
Добави коментар
setlans
setlans

От правна гледна точка и от гледна точка на неприкосновеността на личния живот, винаги е стоял един въпрос. Дали всичко, което качваме във Фейсбук ни принадлежи или не.

Въпреки че Фейсбук много ясно казва кой притежава правата над тази информация, повечето хора дори не си правят труда да разберат.

Колко от вас са се съгласили с Условията за използване на Фейсбук, без дори да са прочели първите два реда? Нека отделим фактите от фантастиката и да отговорим директно на така важният въпрос.

Притежава ли Фейсбук всички снимки и клипове, които качваме в социалната мрежа?

За да обобщим всичко – НЕ, Фейсбук не притежава това, което качвате в сайта, защото не е това начинът, по който функционира светът на авторското право. Всяка снимка, която сте направили лично вие, Ви принадлежи по закон.

В Условията за ползване на Фейсбук изрично са записани всички важни подробности, които трябва да знаете за авторските права. Те гласят:

„Вие притежавате цялото съдържание и информация, които публикувате във Facebook, и можете да управлявате как те да се споделят чрез вашите настройки за поверителност и настройки на приложението. В допълнение:За съдържание, което е обхванато от права на интелектуална собственост, като снимки и видеоклипове (ИС съдържание), вие изрично ни предоставяте следното разрешение, зависещо от вашите настройки за поверителност и настройки на приложението: вие ни предоставяте неизключителен, прехвърлим, подлицензируем, безвъзмезден, неограничен териториално лиценз да използваме всякакво ИС съдържание, което публикувате във или във връзка с Facebook (ИС лиценз). Този ИС лиценз се прекратява, когато изтриете вашето ИС съдържание или акаунта си, освен ако съдържанието ви е споделено с други лица и те не са го изтрили.Когато изтриете ИС съдържание, то се изтрива по начин, сходен с изпразването на кошчето на вашия компютър. Все пак вие съзнавате, че премахнатото съдържание може да остане в архивни копия в продължение на разумен период от време (но няма да бъде достъпно за други лица).Когато публикувате съдържание или информация, използвайки настройката Публично, това означава, че позволявате на всички, дори и на лица извън Facebook, да имат достъп до тази информация и да я използват, както и да я свързват с вас (т.е. вашето име и снимка на профила).“

Дотук разбрахме, че притежаваме правата върху информацията, която споделяме във Фейсбук. Но някои от условията не са напълно ясни. Тук се заражда другият важен въпрос.

Какви права има Фейсбук над моите снимки?

HowToGeek разясняват условията на по-разбираем език. В тях се казва, че социалната мрежа получава „неизключителен, подлицензируем, безплатен лиценз за цял свят“ върху вашите снимки. Какво означава това?

Това означава, че вие все още притежавате вашите снимки, но нещата не свършват до тук.

Горе споменаваме за „безплатен лиценз за цял свят“. Това означава, че Фейсбук може да използва снимките ви, и вие нямате право на обезщетение, ако останете недоволни. Още по-просто казано, дори да се опитате да ги съдите, няма да станете милионер.

Вижте още: 6 потресаващи факта за Фейсбук, които трябва да знаете

Какво означават термините „прехвърлим“ и „подлицензируем“? Просто казано, това означава, че Фейсбук има право да прехвърля или предоставя лиценза върху вашите снимки на трето лице, и това отново ще бъде извършено без нужда от вашето разрешение.

Относно термина „неизключителен“, той означава, че сте свободни да лицензирате снимката си на когото поискате, а Фейсбук няма право на възражение. Тоест, имате право да качвате фейсбук снимките си навсякъде, където поискате.

Защо Фейсбук налага тези условия? Не са ли лоши?

За да работи един сайт успешно и законно, той трябва да е предоставил собствени Условия за ползване. Влизайки в сайта или правейки си регистрация в него, вие се задължавате да спазвате тези условия.

Ако условията за лицензиране, които разгледахме горе не съществуваха, всяко ваше действие би било в ущърб на някой и нарушение на нечии авторски права.

Както знаем, Фейсбук се концентрира само и единствено върху печалбите и техните Условия за ползване биха могли да бъдат във ваш ущърб.

Именно заради това, искрено ви препоръчваме да прочетете внимателно условията им и да прецените дали те отговарят на вашите изисквания. Не забравяйте, че всяко ваше действие бива записвано и продавано на трети страни.

Именно заради това, искрено ви препоръчваме да прочетете внимателно условията им и да прецените дали те отговарят на вашите изисквания. Не забравяйте, че всяко ваше действие бива записвано и продавано на трети страни.

Сетланс