Предимствата да си вземем домашен любимец

1
143
Добави коментар
vocala
vocala

Домашни любимци не само правят живота ни по-богат, но и ни помагат да живеем по-дълго. Колкото и да се грижим за тях, те намират начини да се грижат и за нас. Проучванията потвърждават, че нашите животни ни помагат по много начини, от повишаване на имунитета до намаляване на стреса. Те дори могат да засекаг болести, като използват само обонянието си. Така че, независимо дали смятате себе си за човек за куче или за котка, или може би обичате коне, притежаването на космат или пернат приятел може да има огромни ползи за здравето.

Домашните любимци намаляват стреса и безпокойството

Чувството на стрес? Вашият лекар може да Ви предпише да си вземете домашен любимец. В действителност, Promises Treatment Centers, специализирана в пристрастяването, не само съветва да си имате домашен любимец за намаляване на стреса, но всъщност позволява домашни любимци в техните рехабилитационни центрове. Това е така, защото свързването с домашни животни води до по-високи нива на стрес-редуциращия хормон окситоцин, като същевременно намалява производството на стрес-индуциращия хормон кортизол. Взаимодействието с животните има особено голямо влияние по време на развитието на детето, а децата с домашни любимци изпитват по-малко стрес, раздразнителна тревога и социална тревожност, намалявайки вероятността от развитие на умствени, емоционални и поведенчески разстройства в зряла възраст.

Домашните любимци могат да подушат медицинските проблеми

Ако забележите, че кучето или котката ви действат смешно, без обяснение, може да искате да направите пътуване до лекаря. Животните с повишено обоняние могат да открият малки промени в човешкото тяло. Кучета и котки, които усещат проблем, предупреждават собствениците си, като променят поведението си, което води до ранно откриване на заболявания като рак, нарколепсия, мигрена, диабет и припадъци. Кучетата са особено способни да откриват болест с висока степен на точност, усещайки рак на гърдата с 88% точност и рак на белия дроб с 99-процентна точност.

Животните осигуряват обич и комфорт

Болници, старчески домове, училища, хосписи и ветерани се обръщат към терапевтични животни, за да осигурят комфорт, радост и приятелство. Програмата „Лапи за пурпурни сърца“ помага на лекуващите се ветерани, страдащи от пост-травматично стресово разстройство, като ги събират с кучета като лабрадор и голдън ретривър. Кучетата помагат за успокояване на стреса, но също така привличат изолирани личности и лекуват емоционалното изолиране на травматизираните ветерани.

Животните помагат за намаляване на кръвното налягане

Кардиолозите хвалят кучетата като начин за понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето. В проучване, което наблюдава хората с гранично високо кръвно налягане, онези, които осиновят кучета, имат спад в нивата на кръвното налягане. Изследванията показват сходни резултати и за собствениците на котки.

Домашнияг любимец ни помага да сме по-активни

Понякога намирането на време за разходка на кучето може да изглежда трудно да се впише в натоварен график. Все пак трябва да се направи, а тези, които имат домашни любимци, се възползват от повече упражнения, отколкото тези, които нямат. Собствениците на кучета особено се чувстват по-мотивирани да ходят на разходки от отговорност и най-вероятно ще прекарват повече време навън.

Животните намаляват риска от заболяване

Присъствието на куче или котка може да намали риска от развитие на заболявания като рак, алергии или сърдечни заболявания. Учените от Университета на Калифорния, Сан Франциско и Станфордския университет установиха, че домашните любимци подсилват имунната система, защитавайки срещу определени форми на рак с повече от една трета. Нашите домашни любимци също могат да помогнат за предотвратяване на алергии. Марти Бекер, ветеринарен консултант за Good Morning America обяснява: „Децата, които растат във фермите и около животните, нямат алергии.“

Домашните любимци ни помагат да общуваме и да се срещаме с нови хора

Независимо дали седите в парка или чатите със собственика на магазина за най-добрата марка храна за котки, домашните любимци ни дават възможност да разчупим леда и да намерим обща тема за разговор. Надин Каслоу, професор по психиатрия и поведенчески науки в университета Емори в Атланта, смята, че домашните любимци са особено полезни за облекчаване на хората от социална изолация и срамежливост. Според Каслоу: „Хората питат за породата, или гледат номерата на кучето. Понякога разговорът остава на „нивото на кучетата“, понякога става истински социален обмен. Кой знае?“