Уволненият шеф на НЕК: Махнат бях под натиск :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
161
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Уволненият в петък изпълнителен директор на Националната електрическа компания (НЕК) Петър Илиев обяви, че отстраняването му е извършено под натиск и че докато е бил на поста многократно е имало опити за натиск върху него.

Припомняме, че Илиев бе освободен първо от борда на БЕХ, който веднъж отказа да приеме оставката му, а след това бордът на БЕХ го уволни в петък.

Илиев даде днес специална пресконференция за медиите, за да обясни, че е изненадан от решението и научил, докато бил на плаж.

Той поясни, че натискът е бил свързан с продажбата на ток на борсата и извършване на фиктивни търгове.

„Много трудно върху мен ще има натиск в продажбата, на друг може да бъде направен, но по принцип е опитвано да ми се оказва натиск, но никога не съм го приемал. От различни хора – обаждат ми се по телефона. Според мен премиерът не е запознат с всичките неща, които стават в енергетиката“, казва той, цитиран от БНР.

„Смятам, че съм работил в интересите на Националната електрическа компания. Другите не са свикнали да работят при тези условия“, каза още Илиев, като допълни, че вероятно е сменен, защото е неудобен, понеже казвал нещата, каквито са.

„Според мен премиерът не е запознат с всичките неща, които стават в енергетиката, но… не контролираме нещата. Фактът, че се допуска държавни предприятия да губят, за мен не е нормално“, каза още той, и предложи шефовете на губещи държавни предприятия в енергетиката да носят наказателна отговорност.

Бившият ръководител на НЕК обяви, че оставя компанията в добро финансово състояние. Той се оплака, че на пазара на ток няма правила, което застрашава дори националната сигурност.

Припомняме, че поне от една година представители на бизнеса призовават за оставката на Илиев заради високите цени на електроенергията на свободния пазар, които застрашават работата на предприятията.