Легендите за Призрачният град Фенгду, Китай

1
187
Добави коментар
setlans
setlans

Разположен на северния бряг на река Яндзъ, планината Мин, окръг Фенгду е известен в Китай, а и по света, като „Призрачният град“.

Със своята две хиляди годишна история, градът на призраците комбинира културите на конфуцианството, даоизма и будизма, с мистиката на духовете.

Фенгду получава прозвището „Призрачният град“, по времето на източната династия Хан. Двама висши служители на императорския двор Ин Чаншън и Ян Фангпинг, решили да посетят планината Мин, за да практикуват даоистки учения. Чрез самоусъвършенстване, те успели да постигнат безсмъртие.

Комбинирайки техните имена се получава термина „ИнЯн“, в превод „Краля на мрака“. По-късно, по време на династията Тан, в планината Мин е издигнат изумителен храм, изобразяващ живота в ада.

В него са изобразени образи на демони и устройства за мъчения, отразявайки идеята, че добрите хора ще бъдат третирани добре в отвъдния свят, а лошите, разбира се, изпращани в ада.

Три са основните места за посещение във Фенгду. Това са: Мостът „Нищо не може да се направи“, Порталът за измъчване на духовете и Дворецът Тиензи (Син на небето/рая). Това са трите места, през които трябва да премине мъртвият, за да бъде „сортиран“ към рая или ада.

Мостът „Нищо не може да се направи“

Построен по време на династията Мин, мостът свързва долният свят с реалния и е тест за добро и зло. Според легендата, той се състои от три идентични каменни арки. Средната арка тества хората.

Има различни протоколи за преминаване през моста, в зависимост от пол, възраст и семейно положение. Под моста са разположени квадратни басейни с вода. Добрите хора ще преминат през моста без препятствие, а лошите ще паднат в басейните под него.

Порталът за измъчване на духовете

Това е вторият тест, преди входът към долния свят. Казва се, че това е мястото, където мъртвите се отчитат на Яма, кралят на мрака/ада. Пред сградата има осемнадесет скулптури, изобразяващи свирепи демони. Всеки от тях е толкова реалистичен, че създава усещане на зловещо присъствие.

Дворецът Тиензи

Дворецът обхваща площ от 2 431 кв.м. и се състои от храмова порта и самият дворец. Портата е арка, изработена от дърво и камък, достигайки височина от над 10 метра. Дворецът е центъра на тази живописна местност и е най-старият и най-голям храм в планината Мин.

Третият тест за избягване на ада се извършва на голям камък пред портата. Духът трябва да стои върху камъка на един крак в продължение на три минути. Един добър човек би могъл да направи това, докато един зъл човек няма да може и ще бъде изпратен в ада.

Това са само няколко от местата за посещение, но днес всичко в града е превърнато в атракция и място, където всеки може да се запознае с интересните легенди за отвъдното, а и да се наслади на красотата, която ни предоставя планината Мин.

Сетланс / travelchinaguide