The Clashers или когато популяризацията се превърне в чалга

1
188
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтът на НАСА Бъз Олдрин разгръща европейския инструмент за изучаване на слънчевия вятър. Photo credit : NASA

8 август 2019 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Трябва да си призная, че Youtube културата ми е непозната. Под „непозната“ имам предвид това, че не гледам много клипове, освен тези на любимите си музикални изпълнители, но се старая да страня от българската влогосфера. Причината е проста – все още ми предстои да си харесам някой влогър или стриймър, който да ми достави удоволствие да го слушам. При това не просто човек, който стриймва за компютърните игри, които от време на време играя, а популяризатор на научно познание.

Така че в началото просто игнорирах новините, че някакъв си влогър на име Слави, който е създал канала The Clashers, организирал изкачване на Мусала, нарушил е законите и са го глобили. Е, голяма работа – и Беър Грилс си плати глобата, задето изял жаба в защитена местност, и онези, дето танцуваха хора в едно от Рилските езера, също си платиха. На Слави държавата му е крива и събира дарения, за да му се помогне да си плати глобата – окей, както се казва, хората в България са много и имат различен морал и разбиране за правото и кривото. В един момент обаче мрънкането ми дойде в повече, а и то си изпълни ролята – да направи реклама (такова нещо като лоша реклама няма, нали). Така и аз трябваше да си прекъсна почивката и да изгледам какви ги плещи създателят от The Clashers за космоса! 

Отдавна ми е ясно, че за да станеш влогър, просто трябва да притежаваш приличен външен вид, да имаш някаква харизма и дори да плямпаш на диалект, поне да можеш да изказваш гладко думите пред камерата. Не е задължително обаче да си грамотен и да приказваш смислени неща, също както не е необходимо първо да си прочел някоя и друга книжка, за да натрупаш знания и чак тогава да говориш пред публика. Те хората навремето ръкопляскаха на Стивън Хокинг и Карл Сейгън, ама ръкопляскат и на клоуните в цирка. В крайна сметка ефектът на Дънинг и Крюгер не ходи по гората. 

Какво, казвате? Ама ти сигурно завиждаш – щото Слави от The Clashers има 603 000 абоната, а Светльо от Космос БГ едва връзва 7 000? Не, не бих казал, че завиждам. Просто по същия начин, по който ме дразни, че т.нар. „чалга“ е тези, която се слуша масово, докато класическата музика – не чак толкова, така и аз се дразня, че науката не популяризира толкова ефективно, колкото псевдонауката (и да добавя – не се продава пазарно толкова ефективно). Естествено, вината е донякъде на популяризаторите, които трябва да направят науката по-лесно достъпна и смилаема за широката общественост. Но само отчасти – вкусът, драги читатели, се възпитава и придобива. Също както се изисква известна култура, за да слушаш класическа музика и да четеш литературните класици, така се изисква и известна базисна грамотност, за да разбираш научните открития. А и не помага фактът, че Слави е симпатичен, готин, не се конфронтира, докато Светльо дразни до непоносимост, когато налага определен възглед и модерира коментарите, като махва конспиративните дрънкания. 

И така, отварям канала на The Clashers. Разбирам, че Слави е написал книга, озаглавена „Топ мистериите на България“. Нищо лошо, то днес всеки е написал книга. От корицата ме гледа баба Ванга, която ме сочи с пръст. Ясно, значи, какво ме очаква. Действително много от клиповете са озаглавени „Топ … еди какво си“. Значи в канала всичко е топ. Пиша в търсачката „The Clashers космос“ и почвам да гледам.

„Топ 10 тъмни тайни на НАСА, които не искат да знаете“. Това вече ми грабна вниманието. Понеже се интересувам от космически изследвания, нямам нищо против да науча някоя и друга тайна, особено ако ми я каже някой като Слави. То се подразбира от заглавието – НАСА крие тайни, те са тъмни и мрачни, НАСА не иска да ги знаем тия тайни, но Слави ще ни разкрие какви са те.

За съжаление клипът не започва обнадеждаващо. „НАСА, която познаваме от филмите, винаги е била обект на големи спекулации“, казва се във видеото. Ясно е, че авторът не черпи информация от научните статии, написани на висок академичен стил. Нито дори от научно-популярните публикации. Значи влогърът познава американската космическа агенция от филмите. Дайте да чуем какво се казва по-нататък. 

„… те са обвинявани за всичко. От изсцениране на кацания на Луната, до скриване на доказателства за НЛО. Сега ударете по един лайк (ГОТОВО, НАПРАВИХ ГО!) и нека да вникнем в най-големите тайни на НАСА“. И започва с топ 10: прекъсванията. Стриймът на Земята от Международната космическа станция прекъсва. Защо прекъсва? Надали има нещо общо с начина, по който МКС комуникира с наземните комуникатори. Нито има нещо общо с факта, че Ku-band сигналите позволяват преноса на голямо количество данни (дори видеоклипове), но антените трябва да бъдат насочени прецизно, за да може този трансфер да е безпрепятстван – т.е. това трудно да се постигне с една постоянно обикаляща около Земята станция. Това няма значение, тъй като ни го казва каналът The Clashers – щом сигналът прекъсва, значи е доказателство, че НАСА крие нещо. Значи е НЛО, да, точно така, веднъж клипът прекъснал, понеже от НАСА са забелязали НЛО и трябвало да го скрият! Как смеят те? Но дали става въпрос за извънземен кораб, за отработена ракетна степен, за друг спътник, за космически боклук, за артефакт на камерата – виж, това не става ясно. Жалко, щеше да ми е интересно да науча някоя тъмна тайна.

Каналът продължава с №9 – подправените снимки, №8 – застраховки…№7 – НАСА смазвала телескопа „Хъбъл“ с китова мас. Я, това вече е интересно! Междувременно тече надпис „Как се захранва Хъбъл“. Какво общо има захранването на космически апарат със смазването на механизмите на подвижните части? Като изключим тази очевидна неграмотност, твърдението е градски мит и няма нищо общо с реалността относно какви смазочни масла са се използвали при поддръжката на „Хъбъл“ и космическата совалка на НАСА. 

Следва информация за Гари МакКинън – хакер, който пробил военни компютри и компютри на НАСА, за да открие дали крият информация за извънземни. Тъй като той предварително си е решил в какво да вярва относно укриваното от НАСА, ясно е до какви изводи е стигнал 🙂 Тук вече губя интерес и прескачам напред и стигам до това, което ме интересува: №3 и „Аполо 11“. Армстронг и Олдрин кацат на Луната, но „… веднага след завръщането им на Земята конспирации започват да обграждат мисията“… И ето доказателството:

„В началото на 90-те години всички касети със записите от кацането на Луната изчезват мистериозно“. Появява се усмихнатата физиономия на Слави, който ни обяснява, че „НАСА признава, че касетите са изтрити, тъй като нямали бюджет за нови. Сами се сещате, че това обяснение е смехотворно и никой не им вярва. Тук въпросът е не какво се е случило с касетите, а защо са изтрити“. Разбира се, обяснението нямаше да е толкова смехотворно, ако Слави си беше написал домашното и беше прочел, че „това, което липсва, е само едно нещо – SSTV копието. Загубен е специфичен видеосигнал във формат SSTV. Става въпрос за високо специализирана лента, която може да бъде възпроизведена само със специална апаратура с размер на два фризера. Говорим за апаратура, която е на 40 години, която не е мобилна, която е била произведена само в няколко копия. Не е имало серийно производство. Дори и въпросната SSTV лента да не беше загубена, нямаше гаранция, че щеше да се намери начин да бъде възпроизведена отново, тъй като апаратурата за възпроизвеждане вече не съществува.“ Ако влогърът си беше научил урока, щеше да знае, че не става въпрос за видеоленти (всички видеозаписи и снимки от кацането са налични и дигитализирани), а за нещо съвсем, съвсем различно. Тук вече съвсем се отказах и аз престанах да гледам видеоклипа.

Вижте – аз нямам нищо против влогърството. Нито имам нещо против даден влогър да притежава хиляди последователи. Но когато целта ти е да трупаш хиляди лайкове и молиш от екрана хората да те лайкват, редно е да им дадеш нещо в замяна – а в случая, реално познание, а не конспиративен бълвоч и спекулации. Но разбирам, че не това е била целта на инфлуенсъра. Той просто предлага това, което се харесва на масите, а явлението е много сходно с т.нар. чалга.

„Един от ужасните негативи на Интернет е, че даде глас на всекиго“, пише д-р Григор Гачев, доста по-образован и грамотен блогър. „Звучи парадоксално – та какво може да е по-добро от възможност всеки глас да бъде чут? „Уви, това има не само добри страни. Докато е скъпо и трудно нечий глас да бъде чут, обикновено има контрол върху какви гласове се чуват. За лошо – защото понякога се чуват и купени гласове. И за добро – защото повечето обикновено са подбрани по това да са свестни и верни. И местата, които подбират свестните гласове, малко по малко печелят доверие и популярност. Когато всеки получи глас, нещата се променят радикално. Внезапно става видим един прост факт – огромният процент от хората са некомпетентни и незнаещи, и много от тях са некомпетентни и незнаещи до степен не само да не могат да го разберат, а и да не могат да разберат по принцип колко важни са познанията в преценката на нещо. За повечето знаещи хора това звучи невероятно, но е така.“

И така, днес всеки може да си купи камера, да си вземе микрофон и да свали софтуер за графична обработка. И ето, ти вече си влогър и инфлуенсър и печелиш последователи. Щом го казваш, вероятно има някаква стойност. Щом хората дават лайкове, значи всичко е наред. Ако си сгафил и са те глобили, но хората продължават да ти цъкат лайкове – значи държавата е крива, а ти си правият.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/