УСПЕХ: Американската ракета Атлас 5 излетя на последния си полет преди Старлайнър!

1
168
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от успешното изстрелване днес, на 8-ми август. Photo credit : ULA

8 август 2019 г. 21:00 ч.

Светослав Александров. Американската космическа ракета „Атлас 5“ проведе днес своя 80-ти полет, в рамките на който изведе благополучно модерен телекомуникационен спътник за нуждите на военновъздушните сили на САЩ. Статистиката е следната: 80 полета, 80 успеха. Успеваемост – 100%. Това са числа, с които компанията-производител Юнайтед лонч алайънс основателно се гордее. Не е чудно, че НАСА се доверява на „Атлас 5“ за изстрелване на хора в космоса. Днешната мисия бе последната преди дебюта на кораба на Боинг „Старлайнър“, който сега е насрочен най-рано за 17-ти септември. Този дебют ще е безпилотен, а ако е успешен, до края на 2019-та или в началото на 2020-та корабът ще полети и с хора на борда! 

Днешното изстрелване бе осъществено в 13:13 ч. българско време след половинчасово забавяне, за да бъдат коригирани някои дребни технически проблеми. Ракетата „Атлас 5“ в конфигурация 551 притежава на първата степен един двигател РД-180, произведен от руското предприятие НПО „Енергомаш“ плюс още пет американски твърдогоривни двигателя AJ-60A на предприятието Аероджет Рокетдайн. На втората степен „Атлас 5“ има американска степен „Центавър“ с един двигател RL10, пак построен от Аероджет Рокетдайн. Пилотираната версия на „Атлас 5“, която ще лети другия месец, обаче ще има два американски двигателя RL10 на „Центавър“. 

По време на днешната мисия ракетата летя в продължение на почти шест часа, като полетът включваше многократни запалвания на двигателя на „Центавър“. 

Сега, след като този полет е в историята, Юнайтед лонч алайънс може да се фокусира върху предстоящото изстрелване на „Старлайнър“. Когато влезе в експлоатация, корабът ще може да превозва до седем астронавти в околоземна орбита. Септемврийският полет ще бъде сходен с този на „Крю Драгън“ през месец март, който бе напълно успешен. Ако дебютната мисия на „Старлайнър“ мине според очакванията, САЩ ще разполага с два кораба за превоз на астронавти до Международната космическа станция! 

За повече информация относно днешния полет: ULA

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/