Етикет на хранене – неостаряващи правила

1
193
Добави коментар
vocala
vocala

Доброто възпитание включва отличното познаване и спазване на етикета, както в общуването, така и при хранене. Усвояването на всички тънкости на добрия етикет е резултат на дълго обучение, което започва в ранно детство.

В миналото е било недопустимо човек от доброто общество да наруши етикета. Днес тези правила не са така строго спазвани, но все още не са изгубили значението си.

Самото название етикет произлиза от френски и значението му се превежда като маниер на поведение. Маниерът издава доколко домашното възпитание на някого е минало успешно.

В храненето етикетът е важен, защото в среда от твърде близко седящи хора веднага се забелязва кой не се справя с него. Има няколко основни правила, които се учат лесно и могат да помогнат в спешни ситуации.

Ето и някои златни правила в етикета на хранене:

При сядане на масата салфетката се поставя върху коленете. Ако се наложи по време на хранене да се излезе, салфетката се оставя отляво на вилицата.

Лактите не се поставят на масата. Това правило е въведено през средните векове, защото тогава масите е трябвало да поберат много хора, и за да има място за всеки, е измислено правилото да не се опират лактите на масата. Днес това продължава да важи като проява на добрия тон на масата.

При хранене ножът се държи в дясната ръка, а вилицата в лявата, защото се смята, че дясната ръка е по-силната и водещата.

Ако по време на хранене трябва да се вземе нещо, което е на другия край на масата, не бива в никой случай да се посяга към желания предмет. Съседът ще го подаде, ако бъде помолен.

Ако храненето не е приключило, но трябва да се направи пауза, приборите се поставят под ъгъл в чинията, като върховете им образуват ъгъл. Това означава да не се отсервира.

Използването на клечки за зъби по време на хранене е несъвместимо с етикета.

При спешна необходимост да се проведе разговор по телефона, следва извинение и ставане от масата.

Не бива да се говори с пълна уста по време на хранене, както и не бива да се трака с приборите.

Когато храненето приключи, приборите се оставят в чинията успоредно един на друг, като дръжките им сочат към дясната ръка на човека, който ги е ползвал. Това е знак, че може да се отсервира.