Българските волейболисти се бориха, но загубиха от олимпийския шампион Бразилия

1
118
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Националният отбор на България по волейбол не успя да се класира за Токио 2020, след като загуби изключително драматично с 2:3 (25:23, 25:19, 30:32, 16:25, 11:15) от фаворита Бразилия и остана на второ място в група А от олимпийската квалификация.

Двубоят се игра около 5300 зрители в зала „Конгресна“ и страхотна атмосфера, която вдъхнови отбора на Силвано Пранди.

Първият гейм започна с грешки от начален удар и на двата отбора, а при първото техническо прекъсване водехме с 8:7. Преднината на „трикольорите“ се увеличи до 16:10 при втората техническа пауза, най-вече благодарение на силната българска блокада. Бразилците не се предадоха и стопиха разликата до две точки при 19:17 в полза на нашите. Цветан Соколов и компания обаче съхраниха аванса и затвориха първата част с 25:23.

Във втория гейм „лъвовете“ дръпнаха с 4 точки и държаха тази разлика до последно, като в крайна сметка се наложиха с 25:19.

Третият гейм стартира отлично за България и при първото техническо прекъсване водехме с 8:4. Съперникът обаче се съвзе и стигна до обрат при 13:14. Впоследствие Розалин Пенчев направи силно включване и излязохме напред в резултата – 16:14. „Селесао“ си върна контрола и стигна до 23:21. В крайна сметка, след изключителна драма и много битка, Бразилия измъкна гейма с 32:30.

Отборът ни се отпусна и отстъпи с 16:25 в четвъртата част, като бразилците доминираха от самото начало на гейма.

Стигна се до тайбрек, в който „Селесао“ надделя с 15:11.

Така България завършва на второ място в своята група от олимпийската квалификация. Преди да загубят от олимпийския шампион националите се справиха последователно с Египет и Пуерто Рико. В крайна сметка във Варна визи за Токио 2020 си осигури Бразилия.

Следващата възможност за националите да се класират на олимпийските игри е европейска квалификация през януари 2020 г., в която 8 тима ще се борят за едно място в Токио.

Съставите

България: разпределител – Георги Сеганов, центрове – Виктор Йосифов и Светослав Гоцев, посрещачи – Тодор Скримов и Мартин Атанасов, диагонал – Цветан Соколов, либеро – Теодор Салпаров

Бразилия: разпределител – Бруно Резенде, центрове – Флавио Жуалберто и Лукаш Сааткамп, посрещачи – Рикардо Лукарели и Йоанди Леал, диагонал – Уолъс де Соуса, либеро – Талес Хос