Защо цените на ортопедичните колани за кръста са такива – АЛФАМЕДИКА

2
177
Добави коментар
amedica
amedica

На пазара вече се предлагат всякакви, какви ли не ортопедични колани за кръста на цени от 40 до 400 лв. Може би много от вас, които имат нужда от такъв тип изделие, се питат каква е разликата между тях и защо имат толкова голяма разлика в цената.

Нека започнем с любима шега от наш клиент:  „Продават се имитиращи продукти от 5 лв. и сирене от 15лв. Всеки сам оценява здравето си.“

„Ортопедичните колани“ с цени от порядъка на 40-60-70 лв. обикновено са с много неясен произход и качество (често някъде в Китай), които не само няма да дадат желания ефект, а дори могат да навредят  и да засилят болката. 

Но нека преминем към сериозната част.

Преди всичко  истинските ортопедичните колани за кръста се предлагат в специализирани ортопедични магазини, защото са медицински изделия. Разработват се от производители на медицински изделия в тясно сътрудничество с лекари, специалисти запознати със спецификата на  проблемите и дори спортисти. Разработката на един ортопедичен колан е съпроводена с много време, проучвания, изследвания и измервания, за да бъдат създадени  точните модели за конкретните проблеми.

Да точно така – “точните модели за конкретните проблеми”. Няма как един модел да бъде приложим при всички възможни проблеми с кръста. При различни групи проблеми се използват различни модели. Разликата се изразява основно в кройката ( за да бъде постигната оптимална компресия и максимален комфорт) , височината и степента на стабилизация ( твърдост на укрепващите шини). 

Друга важна част за един такъв специализиран продукт, касаещ здравето, са материалите при производството. Производителите на качествени продукти използват само материали с високо качество и съобразени с приложението на колана. Например, един плътен, загряващ колан е недопустим при дискова херния.  Също така материалите трябва да не предизвикват раздразнения на кожата и да позволяват на тялото да диша. Дори има модели с антибактериални влакна, които предотвратяват развитието на бактерии.

Десетгодишният ни опит показва, че оптималната цена за един наистина добър ортопедичен колан за кръста (лубален колан, лумбостат) е между 80 и 150 лв.

„Но нали има модели и по 400 лв?“

Да, това са модели, които най-често са предназначени за конкретни тежки състояния и имат своите особености, които ги правят толкова скъпи.