Защо наричат черния дроб главната лаборатория на човека?

1
150
Добави коментар
teokostov
teokostov

Пречистване на кръвта, кръвообразуване, участие в обмяната на мазнините, белтъчините, витамините и хормоните, в синтезирането на редица жизнено важни вещества, в терморегулацията – това са само част от дейностите в тази лаборатория. Тя е в нас и може да ни служи вярно, стига да не я разрушим. Вече сте се досетили коя е тази лаборатория; това е черният дроб.

Най-честите причини за увреждане на черния дроб са:

 

Алкохол

Това е най-честата причина за чернодробни проблеми. Употребата на алкохол причинява отлагане на мазнини в черния дроб, което води до влошаване на чернодробната функция. Изследванията на учените показват, че при непълноценно хранене и злоупотреба с кофеин и захар се увеличава нуждата от алкохол.Диета без триптофан намалява количеството на серотонин в организма, а е доказано, че нивото на серотонин в мозъка на алкохолиците е по ниско от нормалното.

Вируси

Различни химични вещества и някои лекарства, особено ако се приемат без лекарско назначение. Причиняват токсични хепатити.

Прекомерна употреба на захар и наситени мазнини и недостатъчен прием на храни богати на пълноценни хранителни вещества.
Лечението на заболявания на черния дроб изисква задължителна намеса на лекар. Но природолечебните средства трябва да бъдат част от лечебната програма, посочват от Здраве и благополучие.

Съвети за природолечение:
– Узрелите и сладки плодове са най добрата храна за черния дроб. Те, заедно с чистия пчелен мед, трябва да изместят сладкишите и изкуствените подсладители.
– Зеленчуците и техните сокове (особено от моркови, цвекло, краставици и зеле), също притежават забележителен лечебен ефект.
– Билковите чайове с хепатопротективно (предпазно) и жлъчегонно действие, могат да се приемат след консултация със специалист. Билките, които се прилагат са глухарче, червен кантарион, равнец, невен, върба и др.
– Мазнините значително да се намалят, като се предпочитат растителните.
– Белтъчините да не надвишават установените норми за деня от 0,75 до1,4 g на килограм тегло, в зависимост от възрастта и степента на физическо или умствено натоварване.
– Яйчните жълтъци, кафето, какаото, гъбите и патладжаните често предизвикват жлъчни кризи, натоварват черния дроб и трябва да се избягват. Това важи и за алкохолните напитки.
– Бобовите се понасят различно.
– Храната да се дъвче добре и да се съблюдават всички важни принципи за поддържане на стомаха в добро състояние.
– Пребиваването в незамърсена среда, балнеолечението и дихателните упражнения са друг важен компонент от природосъобразното лечение на тези нарушения.
– Подходящо натоварване чрез упражнения задвижва кръвообращението и подпомага черния дроб в извършването на неговите функции.
– Психоемоционалното състояние е често от решаващо значение. Жлъчно-чернодробната функция е свързана с нервната система и се влияе при раздразнение, гняв, притеснение, тревога и др.