Витаминът, който предотвратява развитието на диабет

1
127
Добави коментар
vocala
vocala

Високите дози витамин D при хора в преддиабетно състояние могат да увеличат глюкозния метаболизъм, което от своя страна забавя развитието на болестта.

Действието на инсулина в мускулната тъкан се подобрява, когато витамин D3 е даден на ново диагностицирани пациенти с диабет, установява проучването.

Изследователите са използвали доза от 5000 IU на ден за период от 6 месеца, което е около 5 до 10 пъти повече от препоръчителния дневен прием на витамин D.

Има различни видове витамин D: двете основни форми са витамин D2 или ергокалциферол и витамин D3 или холекалциферол.

Според нов доклад на CDC вече над 100 милиона възрастни САЩ живеят с диабет или преддиабет. Преддиабетът е свързан с по-високи нива на кръвна захар от нормалното.

Преддиабетът е бързо нарастващ проблем, който, ако не се лекува, може да доведе до диабет тип 2 след 5 години.

Диабет тип 2 може да причини сериозни заболявания, включително бъбречна недостатъчност, увреждане на нервите, сърдечно-съдови заболявания и слепота.

Хората с повишен риск от развитие на диабет тип 2 могат да имат ниски нива на витамин D. Ефектът на витамин D при преддиабет или нови пациенти с диабет е изследван наскоро от д-р Клаудия Ганьон и колегите и от Université Laval в Квебек.

Те измерват метаболизма на глюкозата и маркерите на функцията на инсулин преди и след шест месеца, допълващи витамин D и установяват, че чувствителността към инсулин е значително подобрена.

Високата чувствителност към инсулин кара нашите клетки да използват по-ефективно кръвната глюкоза и така кръвната захар намалява в организма.

Хората, които не са чувствителни към инсулин, страдат от състояние, наречено инсулинова резистентност (IR), фактор, който води до диабет тип 2.

Д-р Ганьон споделя:

„Причината, че видяхме подобрения в метаболизма на глюкозата след добавка на витамин D при хората с висок риск от диабет, или с ново диагностициран диабет, не е напълно ясна. Това може да се дължи на факта, че подобренията в метаболитната функция са по-трудни за откриване при пациенти с по-дългосрочно заболяване или че е необходимо по-дълго време за лечение, за да се видят ползите.“

Диабет тип 2 и преддиабет са нарастваща заплаха за общественото здраве и въпреки че нашите резултати са обещаващи, са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърдят нашите открития, да се установи дали някои хора могат да се възползват повече от тази интервенция и да се оцени безопасността на витамин D с високи дози добавка в дългосрочен план. Дотогава бих предложила да се спазват настоящите препоръки за добавяне на витамин D.“