Тома Биков: ДБ номинираха за кмет на София автора на грозната идея с паметника на Съветската армия

1
118
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Най-големите „естети” в София издигнаха автора на тази грозотия и глупост за кандидат за кмет на София. /идеята на паметника на Съветската армия вместо въоръжения войник да се постави герба на РБ с камбана вътре, б.ред./

Така депутатът от ГЕРБ Тома Биков коментира номинацията на арх. Борислав Игнатов за кмет на столицата от „Демократична България“.

„Между другото, човекът е председател на Камарата на архитектите. Надявам се след като вече представлява политическа организация да подаде оставка от тази позиция. В противен случай, Камарата на архитектите, трябва да се прекръсти на Демократична България“, написа още Биков.

Съдбата на паметника на Съветската армия е обект на разгорещени спорове с години, но в последно време и на полярни мнения в социалните мрежи около „патриотичната“ идея на арх. Борислав Игнатов вместо войника, размахващ шмайзер, на върха на постамента да се монтира националният герб. Реакцията във фейсбук бързо го ориентира и последва идеята му за зеления саркофаг.

Тогава архитектът предложи паметникът да не се събаря или мести, а да се „опакова“ в озеленен с растения саркофаг. Вътре паметникът да се превърне в музеен експонат и така да не присъства толкова очебийно в центъра на София.

Във Фейсбук арх. Игнатов предлага паметникът да се постави в саркофага-музей, около който  се изгражда терасирана конструкция, върху която се създава нов ландшафт и се засажда богато дървесно озеленяване, което възстановява тъканта на Княжеската градина.

Снимки от фейсбук-профила на арх. Борислав Игнатов

„Този нов хълм става любимо място за спорт и разходки, тъй като предоставя нови гледни точки и възприятие на Столицата. Мрежа от пътеки и стълби води до наблюдателна площадка на върха, от която се разкрива кръгова панорама към Университета, Народното събрание, Катедралата „Александър Невски“, Орлов мост, Националния стадион, Парка и планината Витоша. Подобно на примери като Париж (Мон Мартр), Ница, Сан Себастиан и Белград площадката става притегателно място както за жителите, така и за гостите на града. Новата зеленината пречиства въздуха и подобрява микроклимата“, пише още номинираният за кмет ах. Игнатов.