Пози за кърмене

2
185
Добави коментар
Aidin
Aidin

Раждането е минало, първите часове след него също. Може би вече сте в стаята си и идва време за кърмене. Най-добрият вариант е изобщо да не сте били разделяни с бебе още от самото раждане и най вече ако бебето е засукало в първия един час от раждането. Ако раздяла е имало  особено ако изобщо не сте имали възможност да си гушнете бебето след раждането, може сега преди първото кърмене да се чувствате неуверени, дори да се страхувате от гушкането, защото бебето е толкова малко, а вие може за пръв път виждате толкова малко бебе. Дори може да си мислите, че някак не е законно да го поверяват в ръцете на неопитна и “незнаеща какво да го прави” майка. Спомням си тези трепети,сякаш беше вчера – гледаш го, чудиш се  и няма кой да ти каже “Гушни го, прегърни го, помириши го, целуни го и не го оставяй”. А точно във вашите ръце и вашата прегръдка, бебето е най-защитено и на най-хубавото място. Никой не може по-добре от вас!

Какво е важно за добрата поза за кърмене.
Първото и най-важно нещо е на вас да ви е удобно. Няма значение, как ще седнете и къде, има значение само дали вашето тяло е в толкова удобна позиция, че да не се налага да се намествате допълнително после. Добрата и удобна поза е важна не просто за вашия комфорт, а за да има бебето стабилна упора и добър контакт с вас. В противен случай, дори в началото да е засукало добре, в последствие то може да започне да се изхлузва от гърдата, докато вашето тяло се опитва да си намери комфортната позиция.

Често, още от родилния дом, ние майките в стремежа си да сме внимателни с бебето и да “осигурим” неговия комфорт, държим бебето на коленете си и се навеждаме над него или сме склонни да седим с абсолютно изкривено тяло, щом бебето веднъж е засукало, без значение дали на нас ни е удобно или дали ни боли. Е да, но нали знаете приказката за водата – тя винаги намира път и то най-прекия и най-лесния. Същото е и с тялото ви – то винаги ще търси удобната си поза, независимо дали вие го желаете или не. След като едно новородено бебе е засукало, то се нуждае от стабилност и добър контакт. И така:

Направете си свое гнездо за кърмене (защо не няколко за всяка стая в жилището). Ще е добре да си предвидите нещо за пиене, тъй като почти всички майки по време на кърмене ожадняват, а може и нещо за хапване, както и други вещи, които може да ви потрябват.
Удобна поза означава вие да имате стабилност, седнете или легнете така както го правите за да си починете, а не за да работите. Добра идея е да използвате възглавници, с които стабилизирате тялото си и то да е максимално отпуснато и спокойно. Обичайно възглавница зад кръста, ако сте седнали или зад гърба ви, ако сте легнали. Може да подпрете и краката си или да седнете “по турски”. Може да предвидите и възглавници, които да подпират ръцете ви, докато държите бебето. След време те няма да са ви нужни, тъй като ръцете ви ще свикнат да държат бебето, независимо колко голямо и дебело става то, а и с порастването си, ще ви е все по-удобно да го подпирате и с бедрата си.
Прегръдката. Представете си, че прегръщате някого с двете си ръце – вие разтваряте ръцете си, той също и така телата ви са в пълен контакт. Това е и начинът по който да позиционирате бебето за кърмене. Бебето е добре да бъде изцяло обърнато към вас – корем срещу корем. Едната ръчичка обикновено остава отгоре върху гърдата ви, другата минава под нея и към мишницата. Така бебето ви прегръща и телата ви са в пълен контакт. Това е удобно за него, лицето на бебето се оказва точно срещу зърното и ареолата. Обичайно ухото, рамото и бедрото на бебето са в една линия.
Видове пози. В каква поза ще кърмите, зависи от вас и от вашето бебе. Няма нужда да можете да кърмите във всички пози и една е напълно достатъчна. 

 

 

Кожа до кожа. Ако бебето отказва да засуче или изпитва някакъв дискомфорт, може да опитате първо контакт кожа-до-кожа. Контактът кожа-до-кожа успокоява и едновременно действа като рестарт на инстинктите и рефлексите на бебето. Освен това е много приятно преживяване и за вас.

 

 

 

 

Легнали – много майки кърмят в тази поза. Какъв по-удобен начин да се грижиш за бебето си – хем то се храни, хем вие може да си починете. Ако раждането е било с операция, тази поза, може да се окаже една от малкото удобни веднага след раждането. Обърнете внимание, че бебето е изцяло обърнато към майката

 

Друг вариант на тази поза – все пак ареолата и зърното са кръгли и практически няма значение за бебето в каква посока ще са крачетата му. Тази поза може да е нужна, ако има запушено млечно каналче в горната част на гърдата(над ареолата). Някои майки споделят че когато брадичката на бебето сочи запушеното място, сучейки и масажирайки гърдата, то успява много по-бързо да отпуши млечната жлеза.

 

 

Същата поза, но бебето вече е върху ръката на майката – винаги изцяло обърнато към нея.

 

 

 

 

Поза “Люлка” – майката държи бебето с прилежащата на гърдата ръка, а с другата придържа крачетата му. За всички бозайници е важно да имат стабилност или някаква упора на краката си. За това едно леко придържане на крачетата на бебето, може да му подейства успокояващо и насърчаващо сукането. Обърнете внимание – бебето е изцяло обърнато към майката, а ухото, рамото и бедрото на бебето са в една равнина

 

 

Биологична поза – майката е полулегнала назад, а бебето е по корем върху нея. Това също така се нарича и “Кърмене/засукване водено от бебето”, тъй като бебета още от раждането си, са напълно способни да допълзят до гърдата, да намерят ареолата и зърното и да засучат.   Разбира се, вие можете да помогнете на бебето си, да го придържате и леко да го насочвате. Ако прекалено много го насочваме или местим гърдата, то може да се обърка и ядоса.

Бебетата  имат инстинкт, който им помага да намерят гърдата – ориентират се по миризмата от жлезите на Монтгомъри, по-по-голямата и тъмна ареола.
Тази поза може да помогне на бебето, които имат трудности със сукането, не отварят широко уста, не обхващат добре гърдата с езиче или не правят дълбоко засукване. Тъй като главата на бебето е доста тежка, сравнена с неговите размери, гравитацията му помага да отвори по-широко уста и да пусне езичето по-надолу.

Не е нужно бебето да е успоредно на вас, може да бъде и по диагонал или както ви е удобно да го придържате.
Биологичната поза може да е удобна и в случаи, когато майката има силен рефлекс на потичане на млякото и бебето често се дави. Когато главата е над гърдата, гравитацията забавя потока на млякото.

 

 

 

Поза “Футболна топка”  – придържате бебето откъм неговия тил, без да притискате главата. Крачетата минават под мишницата покрай тялото ви. Позата е удобна за новородени бебета, които изпитват трудност при засукването или стабилизирането на главата си. Можете да използвате или да не използвате възглавница.

 

 

 

Още една картинка на тази поза – обърнете внимание, къде са ръчичките на бебето.

 

 

 

Поза “Кръстосана люлка” – отново корем срещу корем, едната ръчичка обикновено е върху гърдата, другата под нея и в посока подмишницата. До тук всичко е както при позата “Люлка” Разликата е, че държите бебето със срещуположната ръка.  Придържането е за рамената и врата на бебето. Притискането или държането на главата на бебето, може да предизвика защитен рефлекс на бутане с глава и дърпане от гърдата. Целта е да стабилизирате главата и тялото, а не да го насилвате да засуче. При тази поза имате по-добър контрол върху движенията на главата на бебето и върху гърдата, тъй като със свободната си ръка можете да насочите зърното на бебето към неговата горна устна и така да се получи дълбоко засукване. Вижте картинката по-долу:

 

 

 

 

 

 

Поза “Конче”. Удобна е при чувствителност на зърната/гърдите, както и при някои случи на трудности със сукането. Подобно на биологичната поза, но майката е седнала, бебето също в скута й. Това дава възможност да се придържа както гърдата, така и брадичката на бебето, когато то се нуждае от допълнително стабилизиране. При малки бебета е важно да се придържа гърбът на бебето.

 

 

 

Едновременно кърмене на близнаци.  И двете бебета са в поза “Футболна топка”. Възглавницата не е задължителна.

 

 

 

 

В някой момент вие и вашето бебе ще станете експерти по позите. Даже може да се присъедините към “Асоциацията на акробатичното кърмене”, като тези приятели по-долу: