Улични храни почти без пари

1
177
Добави коментар
vocala
vocala

Когато българите чуем евтина и улична храна в съзнанието ни веднага се появяват банички и пица на парче. У нас също така сме свикнали да приемаме тези закуски като некачествени.

Според изданието Cheapism по света има различни вкусни и качествени храни, които струват не повече от 5 долара и които бързо можем да си купим от уличните продавачи в различните краища на света.

Фалафели – фалафелите могат да се намерят в почти в цял свят, но най-силно е предлагането им в Близкия изток. Те са много вкусни, могат да се хапват и от вегетарианци, а средната им цена е под 3 долара.

Сандвич с риба – по улиците на Турция може да си купите каква ли не вкусна улична храна, но то Cheapism съветват задължително да опитате сандвичите с пържена риба, тъй като са лек и много вкусен обяд.

Геврек – от гевреците, приготвяни по цял свят, може би най-вкусен е този в Ню Йорк. Цената му е около 1 долар и е любимата закуска за голяма част от нюйоркчаните.

Китайски тестени закуски – приготвени от варено тесто и с пълнеж, закуските в Китай се продават както по едно, така и на куп и са една от задължителните улични храни, които трябва да опитате.

Шаварма – това е популярен сандвич, приготвян в Близкия изток. С вида си прилича на познатия ни дюнер – плосък хляб, прясно печено месо, бял сос и пресни зеленчуци.

Чурос – една от най-популярните улични храни в Мексико. Изглеждат хрупкави, но вътрешността им е мека, а цената им в около 1 долар.

Хот-дог – хот-дог се предлага като улича храна по цял свят. Най-популярната рецепта идва от Чикаго, където към питката и кренвирша прибавят кисели краставички и червени чушки. Цената му е 3 долара. В Синсинати хот-догът задължително се гарнира със сирене чедър и лук.

Сабич – това е питка, гарнирана с пържен патладжан, яйце и сос от манго. Предлага се основно в Близкия изток и цената му е около 4 долара.

Такос – хрупкавите сандвичи, които имат най-широк обхват на предлагане в САЩ и Мексико, са много вкусни, а цената им е не повече от 2 долара.

Гофрети – вкусните гофрети като улична храна се предлагат най-много в САЩ и Европа, като цената им рядко надвишава 4 долара.

Палачинки – в сладък или солен вариант палачинките са една от най-популярните улични храни, предлагани по цял свят, а средната им цена е около 4 долара.

Книш – типична закуска в Украйна и Русия. С вкуса и продуктите си напомня на хот-дог, но се приготвя в кръгла форма.

Пържени картофки – почти няма човек, който не обича пържените картофки. За съжаление, тези, които можем да си купим от повечето улични търговци у нас, не са нито качествени, нито особено вкусни. Най-препоръчвани са пържените картофки в Белгия.

Парата – типична тестена закуска в Индия. Приготвя се с масло, картофи, пикантни подправки и месо, а цената му е около 1 долар.

Пица на парче – несъмнено най-популярната улична храна. Предлага се в различни варианти, но най-вкусната пица определено се приготвя в родината ѝ Италия.