Тази вкусна храна намалява риска от депресия със 70 процента

1
158
Добави коментар
vocala
vocala

Консумацията на тъмен шоколад може да намали риска от депресия със 70 процента, сочат нови изследвания. Той има висока концентрация на какао (над 70%).

То съдържа флавоноиди, които са антиоксиданти, които могат да намалят възбудата в организма. Тя е силно свързана с появата на депресия.

Шоколадът съдържа редица психоактивни съставки, които могат да създадат усещане за еуфория. Шоколадът съдържа също фенилетиламин, който може да подобри настроението на хората.

Проучванията обаче установяват, че не става въпрос само за това, което се съдържа в шоколада. Удоволствието от консумацията на шоколад е основно за неговия ефект върху настроението.

Изследването включва 13 626 възрастни, които са били попитани за тяхната консумация на шоколад и всякакви депресивни симптоми, наред с други неща.

Резултатите показват, че тези, които ядат тъмен шоколад, имат 70 процента по-малък шанс за депресия.

Хората, които ядат най-много шоколад, имат по-малка вероятност да развият за депресия, установява проучването. За разлика от тях, при хората, които ядат нетъмнен шоколад, рискът от депресия остава ненамален.

Д-р Сара Джаксън, водещият автор на изследването, споделя:

„Това проучване предоставя някои доказателства, че консумацията на шоколад, особено тъмен шоколад, може да бъде свързана с намален шанс на клинично значими депресивни симптоми. Въпреки това са необходими допълнителни изследвания, за да се изясни посоката на причинно-следствената връзка – възможно е депресията да накара хората да изгубят интереса си към шоколада, или може да има други фактори, намаляват вероятността за депресия. Ако се установи причинно-следствена връзка, демонстрираща защитен ефект от консумацията на шоколад върху депресивните симптоми, трябва да се разбере биологичният механизъм, за да се определи вида и количеството на консумацията на шоколад за оптимално предотвратяване и управление на депресията.“