Ракетата Союз-2.1а с космическия кораб Союз МС-14 е на стартовата площадка

1
189
Добави коментар
redbul80
redbul80

20 август 2019 г. 09:05 ч. За пръв път след 21-ви май 1986-та година, когато излетя демо-мисията „Союз ТМ-1“ до станция „Мир“, космически кораб от вида „Союз“ отново ще полети в безпилотен режим. Това е „Союз МС-14“, който ще бъде изстрелян на 22-ри август в 06:38 ч. българско време. За пръв път кораб от серията „Союз МС“ ще полети с ракета „Союз 2“. 

Така Русия ще пенсионира историческата ракета „Союз-ФГ“, която превозваше дълги години екипаж до Международната космическа станция, включително в периодите след катастрофата на совалката „Колумбия“ през 2003 г. и след пенсионирането на останалите совалки през 2011 г. „Союз-ФГ“ обаче е остаряла ракета – тя използва аналогова система за контрол на полета, която значително ограничава нейните възможности. Руснаците искаха да я пенсионират още преди десетилетие и да почнат да изпращат хора със „Союз 2“. Но както се случва в космонавтиката, не винаги всичко върви по план. Настъпват отлагания – и така „Союз-ФГ“ се задържа доста по-дълго от очакванията.

Полетът на „Союз МС-14“ няма да е скучен – той ще превозва полезен товар, а на борда му ще лети и човекоподобният робот Skybot F-850 (новото име на Фьодор). 

Дебютният полет на ракета „Союз 2“ с хора на борда е планирано за 15-ти април 2020 година, когато в космоса ще бъде изпратен корабът „Союз МС-16“. 

Така през 2020-та година ще започне извозването на хора с изцяло ново поколение ракети и кораби. Освен ракетата „Союз 2“, тогава очакваме първия пилотиран полет на „Крю Драгън“. Официално мисията все още е планирана за края на 2019-та година и не е оповестено отлагане, но мисля, че е реалистично да очакваме, че не всичко ще мине по план, особено като се има предвид, че трябва да се извършат още тренировки, да се проведе тест на системата за аварийно спасяване в полет, както и да се изчистят типичните за НАСА бюрократични спънки. Полетът на „Старлайнър“ на Боинг в безпилотен рефим също е предвиден за периода септември-октомври, което ще означава, че през 2020-та година ще станем свидетели и на пилотиран полет. Отново, отлагане от 2019-та за 2020-та година не е оповестено, но е реалистично да очакваме и тук някои спънки. 

При всички положения ни очаква доста вълнуваща 2020-та година. 

За повече информация относно предстоящата мисия: Роскосмос

Снимка на ракетата-носител „Союз-2.1а“, която ще изведе кораба „Союз МС-14“ в орбита. Фото: РКК Енергия