Болка в гърдата – масталгия

1
150
Добави коментар
journalmedica
journalmedica

Детайли

Последно обновена на Вторник, 20 Август 2019 20:43

Посещения: 15127

Болките в гърдата са вторият по честота симптом, поради който жените търсят лекарска консултация.

Освен в резултат на някои процеси в жлезата (мастит, травма с последващ хематом и мастна некроза, руптурирала киста, склерозираща аденоза, карцином), те могат да се причиняват и от заболявания извън млечната жлеза, като остеохондрит (синдром на Tietze), плеврит, исхемична болест на сърцето и др.

Много често, в 67-87 % от случаите с болки в гърдата, те не се свързват с определено ограничено състояние, а се дължат главно на хормонални въздействия с различни хипотетични механизми (повишени нива на естрогени или пролактин, ниски прогестини, нарушения в липидната обмяна, недостатък на серотонин или ендорфини). При тези пациентки болките могат да се съпътстват с тежест и възлообразуване в млечните жлези. Тази симптоматика е прието да се означава в литературата с термина mastalgia.

Масталгията е често оплакване, особено във възрастта между 30-45 години, когато може да се наблюдава при над 50 % от жените. Необходимо е да се отбележи, че е нормално да се появява повишена чувствителност, тежест и уплътнения на паренхима няколко дни преди менструация.

Макар и рядко, този симптом може да се срещне и при мъжете.

По данни на D.Ader при 30 % от пациентките, болките са със средна силна степен и продължават 5 и повече дни от месеца.

Данните от друго проучване, което включвало 1,171 пременопаузални пациентки постъпили в гинекологична клиника, показало, че 69 % съобщили за редовен предменструален дискомфорт, 11% са имали средна до остра циклична масталгия, а 36 % са потърсили консултация поради наличие на оплакване. Цикличната масталгия може да наруши обичайната сексуална (48%), физическа (37%) и социална активност (12%).

Запиши час за преглед с ехограф при мамолог от Breast Unit ВМА София:

Етиология на цикличната масталгия

Причината за поява на цикличната масталгия не е установена. Има данни за хормонални теории свързани с болка по време на цикъл, които се обясняват с:

–          повишени нива на естрогени

–          ниски прогестеронови нива

–          промени в съотношението естроген/прогестерон

–          ниски нива на андрогени

–          високи пролактинови нива

Въпреки това при изследването на нивата на естроген, прогестерон и пролактин, не са показани постоянни серумни нива. Също така няма данни за наличие на масталгия при задръжка на вода, психологични фактори или прием на кафе.

:

Фиброза на гърдата се проявява с напрежение в гърдите, мускулни болки в гърдите. Може да се появи болка по средата на гърдите или в гръдната кост.

Кистите на млечната жлеза обикновено са безсимптомни, но понякога се проявяват със стягане в гърдите, а при възпаление може да има и подути лимфни възли. При преглед се установява бучка в гърдата и често се налага биопсия на млечната жлеза.
 
Кистите на млечната жлеза са най-честото заболяване, поради което пациентите постъпват в клиниката по диагностика и лечение на заболявания на гърдата. Установено е, че 10,7 % от всички жени ще развият симптоматика при кистична болест по време на техния репродуктивен живот.

Фиброкистичната мастопатия е състояние на гърдата, при което пациентите постъпват с оплаквания от тъпа болка в млечните жлези, стягане в гърдите, болка преди менструация, а при преглед с ехограф често се установяват кисти на гърдата. При възпаление на млечната жлеза може да се наблюдават подути лимфни възли.

Рискови фактори:

Диета, богата на наситени мазнини
Повишено тегло
Тютюнопушене
Бременност
Екзогенни хормони
Големи увиснали гърди, които са резултат на разпъване на куперовите връзки

Хормонални теории на масталгията:

↑ Естроген
↓ Прогестерон
Промяна в съотношението прогестерон/естроген
Аномалии в чувствителността на рецептора
Анималии в нивата на ФСХ/ЛХ
↓Нива на андрогени
↑Нива на пролактин                                  

 

Патофизиология на масталгията

Причините за появата на болки в гърдите са все още неясни. Смята се, че са свързани с хормонални или хранителни фактори.

Ако има наличие на фиброкистична болест, растежът и уголемяването на кистата с хормонална флуктуация, могат да причинят болка.

Хормоналните фактори (хормонозаместваща терапия, орални контрацептиви, бременност, менструация, пубертет, менопауза) може да повлияят на различни условия, които да причиняват масталгия.

 

Литература:

Инков, И., Байчев, Г. Основни клинични симптоми. В:Заболявания на млечната жлеза, том 1, Г.Байчев (ред.). Спектър, София 2013

LaraTorre, EM., Murchison, A, Weiss, P. Mastalgia. In: Domino, FJ.,Baldor, RA., Golding, J et al., editors. 5 Minute Clinical Consult. 19th edition. Lippincott Williams & Wilkins, and Wolters Kluwer business, 2011

Goyal, A., Manse,RE.Mastalgia. In: Jatoi, I., and Kaufmann, M, editors. Management of Breast Diseases.1st edition. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2010 

< Предишна

Следваща >