УСПЕХ: Космическият кораб Союз МС-14 с човекоподобния робот Фьодор излетя!

1
218
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното излитане. Photo credit : Roscosmos/NASA

22 август 2019 г. 08:20 ч.

Светослав Александров. Рано тази сутрин в 06:38 ч. българско време от стартовата площадка №31 на космодрума Байконур излетя успешно ракетата-носител „Союз-2.1а“ с космическия кораб „Союз МС-14“. Ако всичко мине по план, след два дни корабът ще се скачи с Международната космическа станция. 

Няма хора на борда на „Союз МС-14“. Полетът му представлява безпилотен тест на новата ракета-носител „Союз 2“. Русия планира да пенсионира историческата ракета „Союз-ФГ“, която през последните години извозваше екипажи до МКС, включително през тежки периоди като този след катастрофата на совалката „Колумбия“ през 2003-та година и пенсионирането на останалите совалки след 2011-та. Тази есен е планиран един последен пилотиран полет на „Союз-ФГ“, след което ракетата влиза в историята. Първото изстрелване на ракета „Союз 2“ с хора на борда е предвидено за април 2020-та година.

По информация от РИА Новости ракетата „Союз 2“ ще използва руска цифрова система за управление. Старата ракета „Союз-ФГ“ е с украинска аналогова система за управление. 

Така 2020-та се очертава да бъде важна година за пилотираната космонавтика. Хора ще бъдат изстрелвани в космоса последством три нови ракети: руската „Союз 2“ и американските „Атлас 5“ и „Фолкън 9“. 

Вместо астронавти, днес на борда на „Союз МС-14“ излетя човекоподобният робот Skybot F-850, или иначе казано Фьодор.

Роботът Фьодор във вътрешността на кораба „Союз МС-14“. Снимка: Роскосмос

Фьодор е телеробот – с помощта на оператор на Земята, облечен в специален костюм, роботът може да повтаря точно неговите движения. Целта е някой ден опасни дейности като излизанията в открития космос да бъдат заменени от човекоподобни роботи. За съжаление Фьодор не е екипиран с нужните системи, които да му позволят за излезе от външната страна на станцията. Той ще се завърне обратно на Земята през септември. Ако по-нататък получи възпросните ъпгрейди, ще излети отново в космоса. 

По-рано НАСА заяви, че и нейният човекоподобен робот ще се завърне на МКС, като това ще стане до края на 2019-та по време на полет на товарен кораб „Драгън“ или „Сигнус“. Роботът на име Робонавт работеше успешно няколко години в орбита, преди да се повреди и да бъде прибран на Земята за ремонтни дейности. Сега ремонтът му е завършен и той е отново в готовност за полет.  

За повече информация относно днешния полет: Роскосмос

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/