Лъжа за дивите кози в Пирин пусна WWF-България :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
162
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„Еколозите“ заявяват, че основен враг на пиринската коза е „безпокойството“. Когато през зимата в планината имало хора, те смущавали покоя на рогатия бозайник и той започвал да тича в дълбокия сняг. Уморявал се и умирал от изтощение. Затова от WWF не желаят във високите части на НП „Пирин“ да се разхождат туристи, които не са добре информирани как да пазят дивите кози, пише „Труд“.

 Манипулацията, че развитието на планинския туризъм застрашава дивите кози в Национален парк „Пирин“ притоплиха от българския клон на Световния фонд за дивата природа (WWF). От неправителствената организация, част от коалицията „За да остане природа в България“, отново обясниха как видът е заплашен заради новия План за управление на парка. И подкрепиха тезата си с данни за популацията на козите от 2013 година.

Според WWF-България проектът на Плана предвижда разширяване с 12.5 пъти на зоните, където могат да се изграждат спортни съоръжения, което е абсолютна лъжа.

„Еколозите“ заявяват, че основен враг на пиринската коза е „безпокойството“. Когато през зимата в планината имало хора, те смущавали покоя на рогатия бозайник и той започвал да тича в дълбокия сняг. Уморявал се и умирал от изтощение. Затова от WWF не желаят във високите части на НП „Пирин“ да се разхождат туристи, които не са добре информирани как да пазят дивите кози.

„Труд“ припомня, че „природозащитната“ организация от години използва животинския вид в кампанията на „зелените“ срещу развитието на туризма в Пирин.

Планът за управление още е в съда заради жалби на организациите от коалицията, като делото ще се гледа в края на септември. Това вероятно е и причината WWF отново да активира манипулацията за дивите кози.