Националният исторически музей се пренесе в Разлог

1
160
Добави коментар
INFOMREJA
INFOMREJA

Откриха изложбата „Претвореното сътворено“

На 23.08.2019 година официално бе открита изложбата в музея на Разлог.

На събитието присъстваха: д-р Емил Тончев – народен представител, д-р Мария Копанарова – председател на Общински съвет – Разлог, инж. Венцислав Гърменов – зам.-кмет по социалните дейности, общественици, жители и гости на града. Всички присъстващи се насладиха на прекрасното изпълнение на талантливата Памела Папева от с. Добърско.

Директорът на Исторически музей – Разлог, Христина Манова приветства гостите и изказа благодарност на специалистите от НИМ за ползотворната работа и доброто партньорство.

Ели Гуцева – уредник в Националния исторически музей, запозна гостите с концепцията на изложбата и разказа повече за нейното създаване.

В експозицията бяха представени женски костюми, пресъздадени върху кукли от фонда на НИМ. Исторически музей – Разлог, участва с автентични елементи от традиционно женско облекло и тъкани от края на XIX – началото на XX в.

Умалените макети на традиционни български носии са изработени в края на XX в. от Антония Велева, дългогодишен реставратор в Национален исторически музей. Изработката на макетите – кукли е предшествано от теренни наблюдения, осъществени от авторката по време на национални и регионални събори; проучвания в етнографската литература; наблюдения на музейни експонати и творби на Феликс Каниц и Иван Мърквичка. Представени бяха носии от различни етнографски области – Софийски край, Пирински край, Балкана, Родопите, Добруджа, характерни за XIX – средата на XX век. Научен консултант при изработването на макетите – професор Мария Велева.

Изложбата ще гостува в Исторически музей – гр. Разлог, от 23 август до 20 ноември 2019 г.

 

АВТОР:
INFOMREJA.BG