Защо не е възможно да не пиша за политика в сайт за космонавтика

1
129
Добави коментар
redbul80
redbul80

26 август 2019 г. 12:00 ч.

Светослав Александров. Мине се не мине и когато напиша някоя критична статия по дадена тема, неизбежно изскачат тези хора, които настояват да се придържам към науката и да не пиша за политика в сайт за космонавтика. 

Много обичам да ми казват какво трябва и какво не трябва да правя. Все си мислих, че в този живот трябва единствено да ходя на работа, за да изхранвам себе си и семейството си, както и да си плащам данъците – всичко останало е въпрос на добра воля. 

Не знам защо повечето хора забравят, че аз не съм просто един сайт за космонавтика или една страница във Фейсбук. Аз съм реален човек, който се интересува от наука и нейното популяризиране, но също така съм и човек, който обича и куп други неща – да чета (и от време на време да пиша) книги, да ходя на планина, да играя World of Warcraft, да гледам и да нося маркови часовници. Подобно на останалите хора, така и аз си имам своите предимства и човешки слабости. И подобно на всички хора имам нужда от две неща – от насърчение, за да мога да продължа да правя това, което върша, както и от критика, за да мога да осъзнавам своите грешки и да се подобрявам. Знаете ли обаче от какво нямам нужда? От нравствена и езикова полиция. Не ми казвайте какво мога и какво не мога да пиша в собствената си страница или сайт. Никога няма да го търпя.

Това е, така да се каже, първият офтопик. Вторият е следният – излишно е цялото това мрънкане как да си водя сайта. То не е много по-различно от това да недоволстваш срещу чалгата, но същевременно да нямаш нищо против в компания да ти пуснат чалга, или да казваш колко ти е неприятен президентът, ама на Нова година да слушаш неговото новогодишно обръщение. 

Космонавтиката е много, много просторна тема и въобще не се ограничава само до научните открития, които космическите апарати правят. В този ред на мисли казвам – принципно би било възможно да пиша САМО за наука и научни открития в този сайт. Но това ще означава да го огранича само до това да качвам снимки и да отразявам коя сонда какво намерила. Така сайтът ще стане твърде нишов – а той и без това си е достатъчно нишов и без допълнителните ограничения – много повече посещаемост трупа едно списание за популярна наука от всякакъв тип, отколкото списание за астрономия и космос. Но да се ограничавам излишно по тематика за космонавтика, и да изключа всякакъв вид анализаторска дейност – какво ни чака в бъдеще, какво се е случило в миналото, защо е било така, а не иначе, ще превърне сайта съвсем в тясно специализирано издание. Ако обаче следва да пиша по останалите теми – това означава да включвам от време на време и политика, защото космонавтиката, макар и все повече да се комерсиализира, продължава да зависи от политическата воля на различните държави.

А това, драги читатели, ще означава да пиша за политика и да критикувам политически решения. И да ви кажа, няма такова нещо като свещена крава, което да не подлежи на дебат. Най-вече за „свещена крава“ се нарочва руската космическа програма и ми се насажда вина, че въобще не бива да си позволявам да я критикувам, защото така или иначе това е държава-великая и агромная, докато ние сме джуджета и нямаме право да се изказваме, докато не станем също толкоз велики и огромни. 

Да ви кажа, че това няма да го бъде и аз няма да си налагам автоцензура. Не ви харесва? Еми изборът дали да прочетете или не дадена статия е изцяло ваш. Можете да цъкнете на линка, можете да го подминете – никой не ви стои пред компютъра и не ви кара насила да щракате и да четете. 

Много ви дразни и въобще не можете да гледаде дадено нещо на екрана? Еми има филтри! Фейсбук и Туитър предлагат способността да ограничавате информацията и да изключвате това, което не ви интересува. Eто как изглежда този филтър в настройките на Фейсбук:

Ще си призная честно: самият аз използвам филтри. Преди време ми писна в Туитър всяка втора публикация, която да чета, да е за Брекзит, съответно си пуснах филтър да не виждам нито една статия, която съдържа думата „Brexit“. Знаете ли – работи! Също както и ще работи, ако си направите филтър за „Русия“, „руска космонавтика“, „руска ракета“ и неща от сорта… 

В крайна сметка, можете да премахнете страницата от вашите социални мрежи. В такъв случай бих имал само едно желание – да се изнесете тихомълком. 

Жалко само, че е неосъществимо… 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/