Празник на Еленския Бут

1
250
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Елена

Елена е град, който се намира в долината на Еленска река. Градът е разположен на 293 метра надморска височина. Населението му наброява над 6 хил. души.
Според историческите свидетелства Еленската котловина и мястото, на което се намира град Елена е обитавано още по времето на късния неолит или около IV хил. пр. Хр. Живот е имало и през тракисйко, римско и ранновизантийско време. Основаването на Елена като селище се свързва с края на Втората българска държава, когато тогавашната столица Търново е покушена и търновските боляри се заселели в местността.
Забележителностите, които може да посетите в града са Даскалоливницата, която представлява първото класно училище в страната. Училището е построено през 1844 година. Друга атракция представляваща интерес за туристите е архитектурния ансамбъл „Петте Разсуканови къщи”, чиято история гласи, че Димитър Разсуканов построил тези къщи за своите пет сина и интересно е ,че таваните са поставени без преградни стени като с това се целяло да се запази семейният дух. Часовниковата кула определено е един от символите на град Елена, тя е построена през 1812 година и се намира на най-високата точка в града. Попниколовата къща също е много интересна забележителност в града, като предоставя на своите посетители възможността  да разгледат Палеонтологичния музей помещаващ се в нея. Елена е малко градче с дългогодишна история, което има какво да покаже на своите посетители.