Индийската мисия Чандраян 2 изпрати нови снимки от орбитата на Луната

1
205
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Луната, заснета от „Чандраян 2“ на 23-ти август. Photo credit : ISRO

26 август 2019 г. 18:00 ч.

Светослав Александров. Автоматичната станция на Индия „Чандраян 2“, която на 20-ти август влезе благополучно в орбитата на Луната, изпрати нови снимки. 

Горепосочената снимка бе заснета на 23-ти август от камерата TMC-2, монтирана към орбиталния апарат на „Чандраян 2“. Към момента на заснемането на Луната „Чандраян 2“ се намираше на 4 375 километра от повърхността ѝ. Ясно се различава кратерът Джексън, който има диаметър 71 километра. В близост до него се намира интересен кратер на име Митра – той е кръстен на индийския физик проф. Сисир Кумар Митра, пионер в областта на радиофизиката и йоносферните изследвания. 

Още една снимка на Луната, заснета от „Чандраян 2“ на 23-ти август. Photo credit : ISRO

На горната снимка се забелязва кратерът Зомерфелд – ударна формация с диаметър 169 километра. Вътрешността на кратера е относително плоска и той е обграден от пръстеновидна планина. Множество по-малки кратерчета лежат по външния ръб на Зомерфелд. Кратерът е именуван в чест на немския физик д-р Арнолд Зомерфелд, пионер в областта на квантовата физика. Североизточно от Зомерфелд лежи кратерът Къркууд, именуван в чест на американски астроном. Къркууд има диаметър 68 километра.

Трета снимка на Луната, заснета от „Чандраян 2“ на 23-ти август. Photo credit : ISRO

Горепосочената снимка показва Северния полюс на Луната. Виждат се някои кратери като Пласкет, Хермит и Рождественский. 

Източник: ISRO

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/