Л-карнитин за по-ефективно изгаряне на телесни мазнини

4
189
Добави коментар
epis
epis

330 прегледа

Гласували: 1, рейтинг: 5

На активните спортисти и боди билдъри л-карнитинът е добре познат. За тях той е главно хранителна добавка и много малко от активно спортуващите знаят, че той се синтезира по естествен начин в човешкия организъм. На л-карнитинът се приписват много чудодейни свойства, особено когато става въпрос за редуциране на наднормено тегло.

Както разбрахме, Л-карнитинът се синтезира в телата ни. Но освен в нас самите, се намира на две места, откъдето можем да си го набавим при нужда – откриваме го в храните и в магазините за хранителни добавки.

Съдържание на л-карнитин в храните Най-много Л-карнитин има в червеното месо. По-малко от него намираме в млечните, а в плодовете и зеленчуците също можем да го срещнем, но съдържанието му там е много по-ниско.

В следващата таблица може да се видят различни храни, подредени по низходящ ред на съдържанието им на карнитин:

Храна Количество Карнитин Телешко 100 г 95 мг Свинско 100 г 27.7 мг Бекон 100 г 23.3 мг Темпе(х) 100 г 19.5 мг Треска 100 г 5.6 мг Пилешки гърди 100 г 3.9 мг Сладолед 100 мл 3.7 мг Пълномаслено мляко 100 мл 3.3 мг Авокадо средно голямо 2 мг Котидж сирене 100 г 1.1 мг Пълнозърнест хляб 100 г 0.36 мг Аспержи 100 г 0.195 мг Бял хляб 100 г 0.147 мг Макаронени изделия 100 г 0.126 мг Фъстъчено масло 100 г 0.083 мг Ориз (сготвен) 100 г 0.0449 мг Яйца 100 г 0.0121 мг Портокалов сок 100 мл 0.0019 мг Видове л-карнитин: Щом има пазарен интерес към л-карнитина, то проучванията и научните изследвания предполагат към най-различни по вид и химична формула видове Л-карнитин.

Някои от тях:

• ALCAR – Acetyl-L-carnitine е по-устойчивата при прием формула, усвоява се по-добре, действа добре на мисловната дейност и фокуса. Както и другите форми на л-карнитин тази също спомага за увеличаването на енергията ни.

• L-Carnitine – L-Tartrate тази формула се среща в природата в някои плодове, прави л-карнитина по-стабилен. Също така е ефективен антиоксидант и някои проучвания показват, че точно L-Tartrate възстановява по-добре и по-качествено при прием след тренировка.

• L-Carnitine fumarate – също както по-горните спомага метаболизирането на мазнините, цялостното здраве на сърцето, което е от изключителна важност за повечето спортисти.

• D-Carnitine, D-L-carnitine – произвежда се само синтетично и е забранен.

• Glycine Propionyl-L-Carnitine (GPLC) – много добра формула за прием преди тренировка, ако търсим повече напомпване, стимулира притока на кръв, подобрява метаболитните процеси за изгаряне на мазнини и действа като антиоскидант.

Какъв Л-Карнитин да изберем – капсули, течен или на прах? Съветваме ви да изберете л-карнитин под форма, която Ви е най-удобна за прием. Разликата между различните форми в скоростта на усвояване и

и ефективността е минимална.

Л-Карнитин капсули: Ако пътувате често или през по-голямата част от деня сте извън дома си и искате винаги да имате под ръка доза л-карнитин, то е препоръчително да изберете продукт в капсули или таблетки. Дозирането е лесно и практично, а пренасянето на няколко капсули л-карнитин не биха били проблем за никого.

Желателно е да се запознаете с количеството л-карнитин, което се съдържа в 1 капсула или 1 таблетка, за да сте наясно кога и по колко точно л-карнитин приемате. В днешно време повечето хранителни добавки се произвеждат в капсули от бързоусвоими растителни източници, което намалява времето за усвояване и позволява на активното вещества (в случая л-карнитин) да навлиза бързо в кръво-потока и да започне действието си почти мигновено.

Течен Л-карнитин: Мението на специалисти и научно изследвания показват , че изключително много хора, още детска възраст, имат проблеми с приема на капсули или таблетки. Течният л-карнитин е подходящ точно за тях. Също така той се отличава с това, че се усвоява по-бързо, обикновено се предлага с приятен плодов вкус и е по-приятен за прием. Избирайки течен л-карнитин е важно да видите какво количество се съдържа в 1 доза. Л-Карнитин на прах: Л-Карнитин под формата на прах е подходящ за хора търсещи възможно най-чиста форма на л-карнитин и приемащи няколко вида хранителни добавки наведнъж. Когато л-карнитина е във вид на прах, спокойно можете да го смесвате с друг тип хранителни добавки – например към BCAA, глутамин или фет бърнър на прах. Комбинация на Л-карнитин Л-Карнитин и Фет бърнър За един от най-големите плюсове на л-карнитина, се смята неговата безопасност за хора от всякаква възраст и специфични особености.

Затова за по-напредналите трениращи и хората, които искат по-силен ефект, комбинацията на л-карнитин и фет бърнър е чудесен вариант.

Л-Карнитин и CLA (КЛА) КЛА е съкращение от конюгирана (свързана) линолова киселина. При проведени изследвания са налице значително увеличаване на мускулната тъкан и намаляване на мастната. Тази комбинация е удачна за хора, които не искат да използват стимуланти (обикновено кофеин, синефрин и др.), намиращи се във фет бърнърите, но искат да извлекат повече ползи, с цел отслабване и горене на мазнини.

Добра идея е да приемате Омега-3 в комбинация с хранителната добавка л-карнитин, когато отслабвате.

Л-Карнитин и Зелен чай Допълнителна съставка, която може да бъде включена към Л-Карнитин и КЛА за още по-добър ефект. Натурален зелен чай и екстракт от зелен чай имат доказани ползи при отслабването и горенето на мазнини.

Желателно е, когато купувате л-карнитин да залагате на продукти с доказан произход, марки и производители, които са се доказали на пазара и винаги имайте едно на ум – Прочетете внимателно етикетите, бъдете информирани за това, което купувате и приемате.

Като за финал: Изберете правилен режим на хранене , консултирайте се със специалист, относно тренировките и упражненията, спазвайте стриктно препоръчителните дози, когато приемате хранителни добавки. Резултата е гарантиран.