„Галъп”: Мая Манолова води с 8% пред Фандъкова

1
125
Добави коментар
mignews
mignews

Хипотетичен сблъсък между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова в София дава преднина от 8% на националния омбудсман пред настоящия кмет, отчете социологическо проучване на „Галъп интернешънъл”.

При евентуален балотаж на кметските избори в столицата през есента деклариращите подкрепа за Манолова сред онези, които твърдят, че със сигурност ще гласуват, са повече от деклариращите подкрепа за Фандъкова – 48% за Манолова срещу 40% за Фандъкова. Останалите не могат да преценят.

Наскоро социолозите от „Маркет линкс“ дадоха пет на сто преднина на омбудсмана пред настоящия градоначалник на София.

Данните са етапни и няма как да бъдат прогноза за изборен резултат, а и подобна разлика всъщност са само десетки хиляди гласове – това означава, че на този етап е трудно да се прогнозира кой би победил при евентуален балогаж и евентуално явяване на Йорданка Фандъкова и Мая Манолова на него. Вероятно ще действат и много фактори, които социологическите методи няма как да отчетат, посочват авторите на изследването.

Демографските показатели сочат, че на евентуален втори тур мнозинството от симпатизантите на ГЕРБ биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а мнозинството от привържениците на БСП биха подкрепили Мая Манолова.

Привържениците на „Демократична България“ на този етап са на практика разделени в две половини, а привържениците на партиите от „Обединените патриоти“ – също, с лек превес за Манолова.

На страната на Манолова са и дистанцираните от политическия процес. Наред с поведението на привържениците на десните и на патриотите, именно поведението на обичайно дистанцираните от политиката, а и на младите хора (които също обикновено странят от политическия процес) може да реши евентуален балотаж.

Share
Tweet

Share