Спадът на чуждите туристи в България се е задълбочил през юли

1
128
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Данните на Националния статистически институт (НСИ) за юли потвърждават наблюденията, че туристите по летните курорти на България тази година са много по-малко. Статистиката отчита 5.15% спад през първия активен летен месец на тази година. За сметка на това българските граждани, предпочели да прекарат лятната си отпуска в друга държава, се увеличават с близо 7% спрямо юли 2018 г.

Отварянето на пазарите за туристи в Египет, Тунис и Турция, както и недоброто съотношение между качеството и цените на услугите са основните причините, които експертите изтъкват за сегашната ситуация, пише economic.bg.

Процентът на спад през юли, който обаче ускорява значително спрямо юни, все още е в рамките на прогнозираното от Министерството на туризма. Според ресорния министър Николина Ангелкова спадът през летния сезон ще е в рамките на 3 до 6%, а за Черноморието – между 5 и 8%.

Един от най-големите проблеми за българския туризъм, що се отнася до чуждестранните посетители, е оттеглянето на румънските туристи. До миналата година това беше най-голямата група посетители в България с цел почивка. Сега статистиката отчита 43% спад на годишна база до едва 64.6 хил. посещения през юли. Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обвини румънските туристи, че си изхвърлят боклуците в България и така са пренесли африканската чума по свинете в България.

При посещенията на руснаци с цел почивка има годишен спад от 17%. Има обаче значително наваксване от страна на украинците, които вероятно съвсем скоро ще изпреварят руснаците по брой посещения.