Зеленият чай – полезен и вкусен

141
Добави коментар
billiemar
billiemar

Зеленият чай е най-старата и известна напитка. Първото сведение за него датира от 780 година преди Христа. Зеленият чай се прави от листата на вечнозелен храст, чиято родина е Азия. Той има най-голям брой съставки, с качества на антиоксиданти, в сравнение с други видове чай, тъй като по принцип подлежи на по-лека преработка. Черният чай например се прави от същото растение, но след като листата му са били изсушени и ферментирали.

 

 

 

Много култури изключително ценят енергийното действие на зеления чай – в азиатските общества, които по принцип са силно религиозни, той се използва като бързодействащо средство за събуждане след продължителна медитация. Англичаните пък създават своята традиция на следобедния чай, малко след като напитката навлиза в страната им в средата на 17 век. В китайската медицина, зеленият чай се използва срещу стомашно разстройство, настинка, астма и главоболие. Много азиатци вярват, че пиенето на зелен чай удължава живота им.
Последните двадесет години изследванията са насочени предимно към изясняване на качествата му на антиоксидант. Той се сочи като средство за борба с рака и други дегенеративни болести,помага и срещу наднорменото тегло.
Съставките на зеления чай, които са с антиоксидантно действие, се наричат полифеноли. Именно те придават на растението лечебно действие. Тези антиоксиданти неутрализират свободните радикали – молекули, които увреждат здравите клетки. Свободните радикали са основните “виновници” за стареенето и дегенеративните процеси в организма, каквито са сърдечносъдовите болести и рака.

Най-голям интерес за диетолозите представлява един от полифенолите – EGCG. Той стимулира организма в производството на хормона норадреналин, който пък засилва метаболизма и изгарянето на калории. За разлика от останалите лекарства за отслабване, зеленият чай не предизвиква отрицателни промени в сърдечния ритъм. Все пак прекалената му употреба има нежелани странични ефекти. Той съдържа кофеин (макар и по-малко от черния чай), който може да предизвика безсъние, нервност, раздразнителност и главоболие при хора, които са чувствителни към кофеина.

 

ВРАТИ от ВРАТИ.net – Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

 

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Зеленият чай – полезен и вкусен – 4.3 out of
5
based on
19 votes