Турция и Русия задълбочават търговското сътрудничество

1
110
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Турция и Русия ще се опитат да увеличат обема на търговията си от съществуващите 25 милиарда до 100 милиарда долара, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в руската столица Москва, където присъства на Международния авиационен и космически салон МАКС 2019, двугодишно изложение на руската космическа индустрия.

Изказвайки се на церемонията по откриването на летището в Жуковски заедно с руския си колега Владимир Путин, Ердоган заяви, че вярва, че „синергията, която са култивирали с Русия в авиационните и космическите технологии, ще помогне за задълбочаване на двустранните отношения“.

Миналия месец Турция се сдоби с усъвършенстваната система за противоракетна отбрана на Русия С-400, предизвиквайки яростта на САЩ. Докато двамата президенти разговаряха, първият самолет, превозващ части от втората батарея С-400, кацна в авиобаза „Мюртед“ в Анкара, съобщи Министерството на отбраната.

САЩ извадиха Турция от многонационалната програма за изтребители F-35 в отговор на това, че Анкара закупи руските С-400. Вашингтон неведнъж е казвал, че С-400 и F-35 са несъвместими.

По време на посещението на Ердоган трябва да бъде показан и руският изтребител Су-57. „Ще покажем Су-57 и Су-35“, заяви вицепремиерът на Русия Юрий Борисов. Тези изтребители са проектирани от руската държавна компания „Сухой“.

„С мотото „Бъдещето е в небето“ Турция направи пробив в областта на авиацията през последния период“, каза Ердоган, позовавайки се на известния цитат на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк. Той каза, че износът на отбрана и авиация на Турция е достигнал 2,5 милиарда долара през 2018 г.

Ердоган покани Русия на “Технофест“, най-големият аерокосмически фестивал в Турция, който ще се проведе между 17 и 22 септември на летище Истанбул.

Президентът добави, че тази година се очаква около 6 милиона руски туристи да посетят Турция.