Интернет и Златният век на Теорията на конспирацията

19
Добави коментар
dpeshev
dpeshev

След 11 септември 2001 г. започна Златният век на теорията за конспирацията. Успехът на „Фаренхайт 9/11“на Майкъл Мур създаде позитивен имидж на този тип алтернативна история: днес хората, дискутиращи в интернет защо Джордж Буш е продължил да чете приказки на децата, след като разбрал, че първият самолет се е забил в Световния търговски център, не са просто самотни откачалки с много време за губене; не са такива и онези, които изучават бизнес страниците, за да разберат дали наистина „войната срещу тероризма“ е война за повече петрол.

Доста често се оказва, че набедени като „конспиративни теории“ по-късно биват официално признати от историците за реални факти. Ако навремето някой беше казал, че Хитлер лично е подпалил Райхстага, за да смаже комунистическата опозиция, биха го обявили за абсолютен параноик. Днес това е неоспорима истина. А колко са хората, които и днес вярват, че Лий Харви Осуалд е застрелял Кенеди по собствена инициатива и не е изпълнявал нечия поръчка? Дали не сме прави да виждаме конспирация например във връзките между правителството на САЩ и „Халибъртън“ и „Енрон“? Дали сме просто наивници, ако не го правим?

Разбира се, далеч не всички теории за конспирацията се основават на реални факти. Някои са доста чудновати – например теорията, че Земята е куха и в центъра ù живеят хора; други, като идеята, че правителството крие посещения на извънземни във всяка втора царевична нива, приличат на сценарий за „Досиетата Х“. Но всички те, дори и най-странните, се опират на факти, които не могат да бъдат обяснени или са плод на психологическата ни потребност да намерим разумен отговор за всяко нещо, което се случва в живота ни.

Да не забравяме и забавните конспиративни теории: като тази например, че стъпването на Луната всъщност е заснето във филмово студио. Сещате ли се за смъртта на някоя известна личност, около която няма конспиративна теория? Убита ли е принцеса Даяна? Жив ли е все още Елвис? Дали наистина ФБР не стои зад убийството на Джон Ленън? За някои хора тези теории са просто плод на човешкия стремеж да се отрича смъртта и загубата, на нежеланието да се разделиш със своите идоли; за други, те разкриват зловещата връзка между властта и парите, която днес съпътства живота на всяка популярна личност.

По дефиниция конспирацията не е нещо тайно, но тъй като се свързва с криминално поведение, тайнствеността почти неизбежно е част от характеристиките ù. Така с годините тя става част от традиционното обяснение на конспирацията. И това е изключително важно, когато става дума за развитието на конспиративни теории. Всъщност теориите на конспирацията са алтернативни обяснения на историята или на света около нас. Теориите на конспирацията предполагат, че драматичните събития не са случайни или причинени от очевидни факти, а са дело на тайни планове.

В края на XIX век се раждат няколко доста издръжливи теории на конспирацията. Когато индустриализацията много бързо започва да променя света и старите устои на морала са подкопани, много хора започват да подозират, че целият процес бива контролиран от могъща организация, група хора, които вярват, че са всесилни като самия Бог. В Европа, където антисемитизмът е широко разпространен, главните заподозрени са еврейските общности. Идеята за международна еврейска конспирация започва да набира сила, особено в Русия, в размирните години, довели до Първата световна война. Други кандидати за ролята на тайно управляващи света са масоните, комунистите и полумитичната група, известна като илюминати.

Това разбиране за свят, контролиран от малка и зловеща клика, все още е популярен елемент от теорията на конспирацията. В действителност такива виждания има във всяка епоха и теория на конспирацията. Така че може би отговорът на въпроса „Какво е теория на конспирацията?“ би трябвало да е: „Това е теория, която предполага, че световните събития не са това, което изглеждат; всъщност те са доказателство, че светът се управлява от таен елит.“

В последните няколко години ставаме свидетели на нечуван интерес към конспиративните теории. За това има много причини: религията губи своето влияние, както вече споменахме; липса на вяра в политиците; търсещи сензацията масмедии, които обичат да публикуват скандални теории; влияние на филми и книги с конспиративни сюжети и т.н. Една от основните причини без съмнение е разрастването на глобалната мрежа. Интернет е идеалната медия за разпространение на конспиративни теории. Ако някога един слух е бил пускан между неколцина добре подбрани познати и се е разпространявал постепенно от уста на уста (например слухът за самоличността на маскирания мъж на лондонските секспартита, от който се ражда аферата „Профумо“**, или за това кой се крие зад източника, разкрил аферата „Уотъргейт“, известен като Дълбокото гърло), в днешно време тези слухове се появяват в интернет за минути и веднага обикалят света.

Затова днес, когато се случи нещо от ранга на събитията от 11 септември, конспиративните теории веднага започват да циркулират в интернет. Факти, които властите биха предпочели да покрият, сега свободно могат да бъдат дискутирани и интерпретирани от Америка до Австралия. Проблемът, разбира се, е, че сред тях има и много лъжи, изфабрикувани неистини и заблуди. Интернет е както чудесно средство да бъде избягната цензурата и гласът на истината да се чуе и разпространи, така и форум, в който всеки безумец или фанатик също има право на глас. В интернет се появяват стотици теории на конспирацията и понякога е доста трудно да се определи в кои от тях има някаква логика и кои са просто празни приказки.

Дилемата става изключително ясна в случая с 11 септември и последвалата война срещу тероризма. Необикновеният успех на филма на Майкъл Мур „Фаренхайт 9/11“ е доказателство как конспиративните теории се превръщат в тенденция. Филмът се занимава с доказване истинността на голям брой конспиративни теории, които преди са смятани за несериозни. Резултатът – публиката е поляризирана. Някои смятат филма за безотговорен, други виждат в него произнесени истините, които медиите се страхуват да коментират. В крайна сметка реакциите на хората са в пряка зависимост от това в коя част от политическото пространство се намират те. И едва ли ще се учудите, че по-склонни да приемат конспиративните теории са винаги онези, чиито политически възгледи се различават от тези на хората, които са на власт.Тази книга ще се опита да предложи безпристрастно проследяване на няколко аспекта от войната срещу тероризма, така че читателят да може да си състави собствено мнение. Ще проучим най различни теории на конспирацията, свързани със самата дата 11 септември. Ще се опитаме да си обясним тайнствените последни секунди на Полет 93 – четвъртия отвлечен самолет на 11 септември. Ще разгледаме обвинението, че войната в Афганистан е война за петрол, както и заплетените връзки между семействата на Буш и на Бин Ладен.

Политическите конспирации, разбира се, не са нищо ново. Ще разгледаме и някои от класическите политически мистерии от недалечното минало. Ще проучим потъването на „Лузитания“, като си зададем въпроса кой всъщност потопи океанския лайнер – събитието, заради което САЩ се включиха в Първата световна война. А Пърл Харбър? Наистина ли Рузвелт е допуснал тази трагедия, за да убеди американците да се включат във Втората световна война? Ще се запознаем и с една от най-дълготрайните и вредни теории на конспирацията, според която холокостът никога не се е случвал. И ще преминем към по-пикантното– дали Хитлер наистина е избягал от бункера през таен тунел, след което с Ева Браун са се скрили в Антарктика?

После ще се приближим към настоящето и ще проследим всички подозрителни смъртни случаи и атентати през 60-те години. Най-популярният от тях, смъртта на Джон Кенеди, е може би най-неразгадаемата теория на конспирацията, за която са написани безброй книги, посветени са ù безброй филми и телевизионни програми. Убийството на радикалния афроамерикански лидер Малкъм Х, както и смъртта на филмовата звезда Мерилин Монро, също пораждат солиден брой спекулации, затова ще се спрем и на тях.

Много от конспиративните теории са свързани с тайни общества,така че ще обърнем внимание и на тази тема. Ще проучим Групата на Билдерберг и ще се опитаме да разберем дали тази тайнствена общност действително управлява света. И – ако вие сте сред тези, които са забелязали, че на изборите за президент на Америка през 2004 г. и двамата кандидати са членове на едно и също тайно общество – да, ние ще надникнем и в особения свят на „Череп и кости“, създадената в Йейл организация, в която членуват и двамата президенти Буш. Дали това наистина е американският клон на илюминати? И кой или какво е илюминати? Създадено през 1776 г., с членове, които наричат себе си „озарени“ (illuminated), дали наистина това е тайната сила зад властта и до наши дни?

Религията винаги е имала запазено място в теориите на конспирацията, така че ще направим кръгче и из странните истории, съпътстващи Светия граал. Може ли Мария Магдалина тайно да е пренесла най-голямата християнска реликва от Светите земи в Западна Европа, където тя е скрита и до днес? По-близко до нашето време пък е необяснимата смърт на Роберто Калви, наричан Божия банкер. Дали водещите фигури на бизнеса във Ватикана действително са били обвързани с мафията?

Култът към знаменитостите е един от основните белези на XX и XXI век, така че е логично много от теоретиците на конспирацията да обръщат повече внимание на живота и смъртта на популярните хора, отколкото на политиката и религията. Ще разгледаме предположенията, че някои знаменитости като Елвис и Тупак Шакур са още живи и дали има реални доказателства в подкрепа на тези теории. Ще се запознаем и с още по странното предположение, че Пол Маккартни от „Бийтълс“ всъщност отдавна е мъртъв.

Могат да бъдат намерени теории на конспирацията от всякакъв вид и род. Някои изглеждат взети от страниците на научно-фантастичен роман или трилър. Наистина, част от тях прерастват в художествена измислица като набралата огромна популярност книга на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“, която разкрива цялата последователност от конспирации за Светия граал, сътворени за повече от 1000 години. Но ако много от конспиративните теории са по скоро забавни, отколкото реалистични, други разкриват откровено смущаваща информация и задават важни въпроси за скритите форми на управление и получаване на информация.В крайна сметка само вие, читателите, можете да решите на кои теории да вярвате и на кои – не. Така че обърнете страницата и се пригответе да влезете в един свят, по странен от измисления: светът на конспиративните теории.

Само защото ти казват, че си параноик, не значи, че не те наблюдават.

________

* Из увода към “Конспирацията. Най-големите заговори,тайни споразумения и заблуди в историята. Под печат в AMG Publishing.

**Името на аферата идва от фамилията на Джон Профумо, английски политик и италиански барон, който остава в историята най вече заради сексаферата, в която се забърква. Скандалът избухва през 1963 г. заради танцьорката Кристин Кийслът, която по същото време е любовница и на тогавашния съветски военноморски аташе Евгений Иванов. Профумо подава оставка и се оттегля от политиката, а действията му едва не довеждат до падането отвласт на консервативното правителство на Харолд Макмилън. – Бел.ред.

Виж повече в блога Книжен ъгъл