Бразилия е отворена за международна помощ за Амазония

1
126
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Бразилия може да приеме международна финансова помощ за борбата с пожарите в Амазония. Това съобщи правителствен говорител, след като по-рано бразилските власти отказаха предложението на Г-7.

Бразилия е отворена за финансова помощ от чуждестранни организации и дори отделни държави, но при едно условие – тези пари да не нарушават бразилския суверенитет и страната сама да решава как да бъдат използвани те.

Изявлението на бразилското правителство беше направено, след като в понеделник Бразилия отхвърли предложената от лидерите от Г-7 финансова подкрепа в размер на 20 милиона долара. Темата за Амазония прерасна в задочна словесна престрелка между бразилския президент Жаир Болсонаро и френския му колега Еманюел Макрон.

А в Амазония, въпреки уверенията на Боснонаро, че ситуацията е под контрол, кадри показват, че огънят продължава да се разпростира.

Боливия, която също е засегната от пожарите, е мобилизирала повече от 2500 души и 15 самолета. Перу и Колумбия предложиха на страните, които са част от територията на Амазония, да проведат спешна среща на 6 септември, за да координират усилията за защитата на най-голямата тропическа гора в света.