8 древни града, за които най-вероятно не сте чували

2
152
Добави коментар
setlans
setlans

Когато говорим за древни градове, винаги се сещаме за Теотиуакан, Мачу Пикчу, Помпей и т.н.

Въпреки че днес сме открили много запазени древни градове, има още стотици такива селища, които предстои да бъдат открити и проучени.

Броят на древните градове открити днес е смайващ, а повечето от тези антични селища са на по няколко хиляди години.

Много от тях са изключително добре запазени и са доказателство за изключително сложни култури, съществували на нашата планета в далечното минало.

Днес ще разгледаме няколко не толкова популярни древни селища:

Сиудад-Пердида, или „Изгубеният град“

Разположен в Сиера Невада, Колумбия, Сиудад-Пердида е един от многото древни градове непознати за мнозина. Тези невероятни древни руини предхождат града на инките, Мачу Пикчу, с близо 7000 години.

Древното селище е „открито“ през 1972 г. и археолозите смятат, че е бил столица, която е свързвала няколко други селища в района, принадлежащи на хората Тайрона.

Сиудад-Пердида се състои от серия от 169 тераси издълбани в планинския склон, с облицовани пътища и няколко малки кръгови площадки. Входът е достъпен само за тези, които изкачат около 1200 каменни стъпала през гъстата джунгла.

Скара Брей

Отново селище, за което са чували шепа хора. Разположен на най-големия от островите Оркни, Шотландия, този древен град предшества както Великите пирамиди на Египет, така и Стоунхендж в Англия. Градът е бил загубен, докато тежки атмосферни условия не го изкарват наяве пред 1850 г.

Селището се състои от осем скупчени къщи, които са били обитавани около 3180 г.пр.н.е. – 2500 г.пр.н.е. Счита се за най-запазеното неолитно селище в Европа. Наричат го „Шотландският Помпей“, заради отлично запазените останки.

Древният град Карал

Изследователите смятат, че Карал е бил дом на една от първите сложни древни цивилизации, обитавали Северна и Южна Америка.

Този 5000-годишен мегаполис пази сложни конструкции, които доказват изобретателността на древния човек. В града е имало шест големи стъпаловидни пирамидални структури, амфитеатри, храмове и разбира се жилищни сгради.

Според данни, в града са живеели близо три хиляди души. През 2001 г. град Карал влиза в Списъка на Световното наследство ЮНЕСКО.

Хатра: Столицата на древно царство

Този древен град се намира в днешен Ирак и е една от най-известните древни столици на първата арабска държава. Невероятната архитектура на Хатра и здравите, солидни стени и кули са устоявали на много нашествия през времето, включително на римляните.

Хатра е бил един от най-важните търговски центрове на партите, но е бил разрушен по време на инвазията на Сасанидите.

През 2015 г. войниците на ИДИЛ нападат града, ограбват го и го разрушават.

Чан Чан 

Чан Чан е археологически обект в Перу, който се намира в района Ла Либертад на около 5 km западно от Трухильо.

Градът е построен от народа на Чиму около 850 г. и функционира до завладяването му от Инките през 1470 г. Чан Чан е бил столица на империята и в него са живели около 30 000 жители.

На 28 ноември на 1986 г. Чан Чан става част от списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Градът е силно застрашен от бури, причинени от явлението Ел Ниньо, които водят до тежки дъждове и наводнения на перуанския бряг.

Чан Чан се намира в плодовит регион, богат на вода. Освен наводненията, развалините са претърпели щети от земетресения и крадци.

Меса Верде 

Меса Верде е национален парк в САЩ, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Паркът се разпростира на площ от 211 km2 и е известен най-вече с няколкото места с каменни жилища на индианското племе анасази, построени около 1200 г.

Меса Верде на испански означава зелено плато (буквално зелена маса). Височината му е от 1 900 до 2 600 m.

Методите за строене на жилища на анасазите им позволявали да строят жилища с по 150 стаи. Интересното е, че както много други древни култури и цивилизации, анасазите изчезнали мистериозно около 1300 г.

Мохенджо-Даро 

Мохенджо-Даро е древен град на Индската цивилизация, възникнал около 2600 г. пр.н.е. Намира се в Пакистан, провинция Синд.

Бил е сред най-големите и значими градове-центрове на изчезнала цивилизация по долината на река Инд, същевременно явяващ се един от първите градове в историята на Южна Азия, а и на света.

Съвременник е на древните цивилизации на Древен Египет и Двуречието от т.нар. плодороден полумесец.

Мохенджо-Даро означава „Хълмът на мъртвите“ на сидхи. Главният въпрос, който тормозите учените е защо преди 3500 години градът заедно с цивилизацията е изчезнал и къде са отишли неговите жители.

Археологическите данни говорят, че града не е разрушен от нашественици, а и не са открити следи от оръжия, които да потвърдят военни действия.

Амарна 

Амарна или Ахетатон е град в Древен Египет. Построен е в края на 15 век пр.н.е. от фараона Аменхотеп IV (Ехнатон), който превръща Ахетатон в своя резиденция и столица на Египет вместо Тива, а така също и в център на въведения от него култ към бог Атон.

Храмовете в Амарна се отличават от традиционните древноегипетски храмове по това, че са отворени – без тавани и врати. През първата половина на 14 век пр.н.е., при фараона Хоремхеб, който окончателно премахва култа към бог Атон, започва унищожаването на изоставения вече град.

Сетланс / AC