Астронавтката на НАСА Марша Айвинс се възмути от джендърщината в космонавтиката

1
104
Добави коментар
redbul80
redbul80

29 август 2019 г. 00:40 ч. В своя статия за Тайм астронавтката на НАСА Марша Айвинс, ветеран от пет совалкови мисии, се възмути от джендърщината в космонавтиката. Айвинс бе провокирана от реч на Саралайн Марк, доктор по медицина и специалист в областта на медицината на пола. В своята реч Марк говорила за половите предпочитания и намекнала, че НАСА трябва да осмисли разликите между мъжете и жените при планиране на експедиции до Марс.  

„Ние изпращаме разнополови екипажи в космоса от 1983-та година насам. Жени са успявали да свършат всяка работа, която мъжете вършат в космоса. Космически разходки? Да. Командир на космическа совалка? Да. Командир на Международната космическа станция? Да. Рекорд за най-дълъг полет? Да“, твърди Айвинс и недоумява каква е днешната ситуация, при която жените са поставени в неравностойно положение спрямо мъжете.

„Аз бях там, за да подкрепя нашите първи жени, които излитаха в космоса“, казва Айвинс. „Но говорим за периода в края на 70-те и началото на 80-те години. До настъпването на времената, когато почнах да летя в космоса, т.е. през 90-те години, нещата се промениха“.

„Това вече не е голям проблем. Защо тогава настояваме да го превърнем в голям проблем?“, чуди се астронавтката.

Айвинс коментира и провалената женска космическа разходка по-рано през годината. Тя напомня, че решението за прекратяването на подготовката е било взето от жена – т.е. от астронавтката Ан МакКлейн, която осъзнала, че има нужда от по-удобен костюм. Решила е напълно професионално да позволи на нейния колега-мъж Ник Хейг да я замести. „Имаш нужда от друг инструмент, за да свършиш работата? Еми отваряш кутията и избираш друг инструмент“, категорична е Айвинс.

„Какво да кажем за присъствието на шестима мъже и жени на космическата совалка или космическата станция, които представляват множество нации, различни етноси и религии и конкуриращи се идеологии? Нима това разнообразие не е достатъчно? НАСА го прави това тихомълком и без суетня през последните 36 години“, смята Айвинс. 

Прочетете и интервюто на Светослав Александров с Марша Айвинс по време на нейното посещение в България през 2010-та година.

Астронавтката на НАСА Марша Айвинс. Photo credit : NASA