Възстановяване на фронтални зъби чрез директни реставрации

2
152
Добави коментар
eventA
eventA

Курс, воден от д-р Емил Димитров, който споделя международен опит в директната ресторативна стоматология

Едно от първите неща, които забелязваме при контактите си с хората, са предните зъби. Те са важна част от първото впечатление. Но когато имат дефекти, оцветявания или неправилна форма и е нужно да се преконтурират, затворят диастеми и треми, или да се правят корекции на шиповидни резци, директното възстановяване е предпочитан метод.

Обучението „Възстановяване на фронтални зъби чрез директни реставрации“, водено от д-р Емил Димитров, основател на „Дентално студио д-р Димитрови“ гр. Русе, е включено в листа на официалните курсове на „Женева Смайл Център“, Швейцария. Д-р Димитров е одобрен за афилииран демонстратор на директни адхезивни възстановявания в „Женева Смайл Център“. Той планира организирането на серия от такива обучения в клиниката в гр. Русе и онлайн. Целта е споделяне на полезен опит за изграждане и подобряване уменията на практикуващите дентални специалисти и повишаване нивото на обслужване на пациентите.

Какво включва обучението „Възстановяване на фронтални зъби чрез директни реставрации“?

Обучението започва със съставяне на пълен протокол за работа при възстановяването на фронтални зъби за конкретен пациент – от анализа на началната ситуация в устата на пациента, през планирането до финалното полиране. Методите, които ще обсъдим и след това ще покажем, са комбинация от техниките на Сергей Радлинский и Дидие Дичи – FREE-HAND и със силиконов ключ.

В хода на обучението разглеждаме в детайли  как да маскираме  съществуващия инцизален ръб в рамките на 1 мм и да придадем живина на възстановяванията, така че да не се различават от съседните естествени зъби. Разглеждаме  контактните точки, отново по метода на  Радлинский или по метода на Дичи. Една от най-важните теми, на които акцентираме, е същността на зъбната пропорция и начините за постигане на хармония в нея и оттам в цялостния вид на лицето. Завършваме с прилагане теорията на практика и  демонстрация на пациент.

Как курсът получи одобрение от централата на Inspiro д-р Дидие Дичи от „Женева Смайл Център“ и какво означава това?

В резултат на дългогодишната ми работа с Inspiro и след 5 посещения и обучения в “Женева Смайл Център” получих и разрешение за демонстратор с материалите Inspiro. Одобрението се дължи на преценката на д-р Дичи спрямо моето представяне по време на  практическата част на курсовете. Дори по време на едно от последните ми посещения д-р Дичи ми даде прозвището “маестрото”.

Как решихте да създадете този курс в България и резултат от какви наблюдения / тенденции е той?

От доста време имах желанието да споделя и да дам на колегите синтезирана концепция за възстановяване на фронтални зъби с директен метод. Аз черпя опит от световно известни имена в директната ресторативна стоматология, като Сергей Радлинский, Дидие Дичи и Нютън Фол – брилянтен бразилски естет и реставратор, и вярвам, че моите колеги също трябва да получат това познание. Създадох този курс с подкрепата на компания ORAL HYGENIC, която е официален дистрибутор на материала Inspiro за България.

       –    С какво курсът е уникален за българските дентални специалисти?

Повечето обучения в България наблягат на теорията, а не на практиката. Аз лично не знам да има втори такъв курс, който да включва демонстрация върху пациент и на практика да се наблюдава работата на живо в реално време, с всички възможни предизвикателства, които могат да се появят в хода на работата и реакцията на екипа в такива моменти, моите  решения и промяната в предварителния план. Полезно е да се види и комуникацията в екипа по време на работа, ергономията, разпределението на задачите между асистентите (обикновено работя с 2-ма асистенти) и усещането за хармония, което, според мен, е важна предпоставка за добрата работа. След като изпратим пациента, е планирано време за въпроси и отговори.

   –  Планирате ли други подобни обучения, кога и към кого ще са ориентирани?

Имам намерение да направя ново обучение през месец октомври. Курсът е насочен към колеги, както ги нарича д-р Дидие Дичи – COMPOSITE LOVERS! Колеги, за които работата с композит е страст и искат да усъвършенстват уменията си и да повишат качеството на своите реставрациите.