Нови кадри от останките на „Титаник“ за пръв път от 15 години

1
126
Добави коментар
vocala
vocala

Останките от потъването на може би най-известния кораб в историята бяха посетени от екип водолази за първи път от 15 години насам.

Титаник (или онова, което е останало от него) лежи на океанското дъно на дълбочина от над 3800 метра край бреговете на Нюфаундленд, Канада.

Екипът изучава и филмира останките на кораба за целите на предстоящ документален филм. Корабът е разцепен на две части, които лежат на дъното на океана на стотици метри една от друга.

„Най-впечатляващо е да видим как Титаник е бил прояден от океана и разграден до съставните му части, докато същевременно предоставя убежище на огромен брой животни и микроорганизми“, казва президентът на Triton Submarines Патрик Лейхи.

Изследователският екип на Triton Submarines е провел пет гмуркания до останките на кораба в началото на август тази година, снимайки за пръв път в своята история в 4K формат.

Това може да се окаже и последният път, тъй като корабът е изложен на влиянието на милиони бактерии в океана, които се хранят с метал, а корозията и солта също допринасят за разяждането на прословутия кораб.

Хората, участващи в гмурканията, споделят, че е важно да се документира състоянието, в което се намира лайнера в момента, тъй като останките му са единственото, което остава като свидетелство за ужасната трагедия, която представлява развалината.