Фон дер Лайен: България е важен член на ЕС, Борисов: Да не се спекулира с ресорите в ЕК

1
136
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„България е много важен член на ЕС. Лично ви благодаря за подкрепата за избора ми за председател на Европейската комисия. През последните седмици разговарям с кандидатите за сформиране на колегиума на ЕК”. Това заяви на пресконференция в София новоизбраният председател на Комисията Урсула фон дер Лайен.

Тя пристига на посещение в България, където беше посрещната от премиера Бойко Борисов. Двамата ще проведат работна среща в Министерския съвет, на която ще обсъдят различни теми от европейския дневен ред и световната политика. Визитата е част от консултациите, които първата жена, избрана за шеф на ЕК, провежда с лидерите на държавите членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП.

„С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети, вашите очаквания. В Европа можем да успеем само ако обединим усилията си. Много е важно да се постигне баланс в ЕС”, заяви Урсула фон дер Лайен. „Предизвикателствата, пред които сме изправени са огромни – дигитализацията, демографските промени, сигурността, промените в климата”.

Тя коментира, че е изключително важно да се инвестира в цифровизацията, образованието, в научноизследователска дейност и иновации.

„В България виждам колко големи са инвестициите в университетите и училищата, в заплатите на учителите. Виждам, че икономиката има ръст. Виждаме една държава, която просперира, която е готова за бъдещето, за инвестиции в младите и в иновациите”, заяви Фон дер Лайен.

 „„Сега, когато подреждаш ресорите, дирекциите и парите, не на последно място, с които ще разполагат комисарите, не бива да се спекулира с ресори, с какво сме се договорили и какво искаме”, обърна се Борисов към медиите. „Не случайно говорим за иновации. Сравнение със САЩ и Китай, в Европа сме на дъното. Трябва да се инвестират много пари”, каза Борисов.

Той коментира и миграцията: „Българите забравиха какво е да има мигранти по улиците, благодарение на усилията, които полагаме с нашите служби, граничари, Фронтекс, както и с дипломацията, която имаме със съседна Турция”.

След срещата си в Министерския съвет, премиерът Борисов и новоизбраният председател на ЕК Урсула фон дер Лайен посетиха храм-паметник „Свети Александър Невски“ и храм „Света София“. Българският министър-председател изтъкна внушителното културно-историческо наследство на нашата страна и добави, че с него по свой уникален начин България обогатява облика на ЕС.