Невероятната мултифункционалност на мотофрезата с прикачен инвентар

4
218
Добави коментар
epis
epis

163 прегледа

Гласували: 1, рейтинг: 5

Мотофрезата безспорно е един от най-полезните уреди, които можете да имате, като градинска техника. Много хора, които за първи път се сблъскват с градинската работа първоначално леко се плашат от вида на мотофрезите, но след като това отмине, разбират, че една такава машина е незаменим приятел при обработването на почвата. По-надолу ще отговорим на въпроса защо е така и каква е основната функция на мотофрезите, както и какво може да се прави с тях, когато се закачи прикачен инвентар. За какво служи мотофрезата Първо трябва да започнем с фактът, че мотофрезата притежава фрези, които са 2 четворки, 2 тройки или 2 двойки и са доста внушаващи на външен вид. Благодарение на тях, машината може да разрохка пръста, дори и на места, където това изглежда невъзможно. Мотофрезите Prisma са с различна големина и ширина, така че може да се избере подходяща за мястото, което ще се обработва. Ако градината е малка, няма смисъл от мотофреза с голяма работна ширина, защото ще струва повече, ще гори повече и е много възможно и да ви отнема повече време да обработите мястото, спрямо използването на по-малък модел.

След като споменахме горене, редно е да вметнем, че мотофрезите може да са на бензин или ток. Има разлика в мощностите, но спрямо градината ще изберете най-подходящата. Като цяло, мотофрезата се използва за да се обработи почвата, преди да се премине към засяването, така тя е готова да осигури максимално добри условия. Ако това не се направи, почвата се напълва с плевели и семената или коренчетата, които ще се засадят, няма да имат добър досег с въздуха и водата в почвата. Мотофрезите се използват и за оран и плевене. С тях може да се копае, може и само да се разбие почвата на по-малки части, за да се избегне порастването на плевели. Отделно, обработената почва е и аерирана, което е една от предпоставките за добра реколта.

Допълнително, с една мотофреза може да се подобри и влажността на почвата, естествено не директно. Когато се обработи добре почвата, преди културите да бъдат засяти, при дълбоко поливане водата навлиза по-лесно към корените.

За тези от вас, които са почитатели на естественото разлагане

разлагане на падналите листа и плевели, за да се обогати почвата, могат да използват мотофрезата, за да превърнат горната покривка в мулч.

Как мотофрезата може да се превърне в трактор? Отговорът е много лесен, към нея се добавя прикачен инвентар ремарке. Ремаркетата за мотофрези са в различни размери, като повечето се закачат универсално. Цената им варира спрямо големината, но е в границата на 800 лв. Обикновено са с две гуми и могат да бъдат натоварени до 400 – 600 кг. Някои модели имат вградени спирани системи, а за някои трябва да се закупи допълнително теглич. Закачането на ремарке на мотофрезата може да бъде изключително полезно по време на беритба, като спести време и усилия. Как мотофрезата може да се превърне в роторна косачка? Това също става доста лесно с правилния прикачен инвентар. Закачат се роторни косачки, които са най-често с тегло към 13-15 кг и ширина на косене 80 см. Цената им е между 600 лв. и 800 лв. Може да се използва, като прикачен инвентар за мотофреза и палцева косачка, но те са малко по-тежки, достигат до 25 кг. Освен това и цената им е по-висока – може да стигне до 1300 лв. За това пък имат по-голяма ширина на косене и са предназначени за обработка на по-големи площи. Прикачната ножова косачка също е вариант, като цената ѝ зависи от марката и от ширината ѝ. Тази с ширина над 100 см. има цена над 1000 лв.

На една мотофреза може да ѝ се закачи и гребло за сняг, което да я превърне в малък снегорин. Отделно към прикачния инвентар се числят и аераторите, с които се аерира почвата и се осигурява повече въздух за посевите. На една мотофреза може да се закачи и плуг и приставка за разрохкване. Последната я има в различни варианти за различна дълбочина. Плуговете също могат да варират, като основният избор трябва да е съсредоточен върху мястото, което ще се обработва и кое ще е най-подходящо за него.

Когато имате мотофреза, можете да се погрижите и за поливането, като прикачите пръскачка. Така ще си осигурите равномерно поливане без много усилия.