Съвет от стоматолог: Как да се грижим за чувствителните зъби – GradaBG

3
165
Добави коментар
seoslav
seoslav

Когато усещаме чувствителност в зъбите, трябва да им обърнем по-старателно внимание в грижата за тях

Причините за чувствителността на зъбите могат да са различни. Понякога това се дължи на нервно напрежение или физическа умора, а често коренът на проблема се крие в стомашно-чревни заболявания, разстройства на ендокринната система и анемии. Винаги е добре да откриете основният виновник за дискомфорта в устата си, но докато това се случи, обърнете по-старателно внимание в грижата за тях, съветват специалисти.

Чувствителността не е белег за цял живот, тя може да е временна или да се проявява периодично при определени дразнители. Има хора, които не понасят киселините в плодовете, което е знак, че тяхната консумация трябва да бъде сведена до минимум.

Обикновено усещаме неприятното изтръпване и болка при досег със студено, сладко и кисело. Грубото четкане на зъбите също може да го провокира, тъй като емайлът изтънява с времето и възниква дразнене в зоната на шийката на зъба.

Съвет от стоматолог

Редовните посещения в стоматологичния кабинет са абсолютно задължителни. Медиците могат да ви насочат правилно към нужните мерки, както и да следят дали чувствителността не е признак за влошаване на зъбния статус.

Нека да ви станат като ритуал следните навици:

Измиване на зъбите два пъти дневно. За предпочитане е това да става веднъж сутрин и веднъж вечер след хранене. Бихте могли да използвате паста за чувствителни зъби, а каква да бъде тя, може да получите препоръка от вашия зъболекар.

Четката за зъби трябва да се подменя най-късно след три месеца. Ако забележите, че е захабена по-рано и влакната се разперват повече от необходимото, сменете я по-рано от предвидения срок.

Когато приемате кисели напитки или храни, отложете миенето на зъбите поне за след час. Иначе се получава реакция, която води до по-сериозно изразена чувствителност.

Жабуренето с вода за уста трябва да става поне 20 минути след измиване на зъбите с паста и четка.

Храненето със сладки и кисели продукти е по-удачно да бъде по време на основната консумация заедно с другите продукти, а не да бъде между тях.

Ако нощем скърцате със зъби, вие страдате от бруксизъм. Това е сериозна предпоставка за разрушаване и можете да поискате изработването на шини, които да ви предпазят от негативните последици. Някои хора не подозират, че го правят – попитайте партньора си, той може да е забелязал симптомите и да сподели своевременно за тях, за да може да реагирате и да се предпазите от съществени здравословни проблеми.