Спускаемият апарат Викрам се отдели успешно от кораба-майка Чандраян 2 и започна самостоятелно пътуване към повърхността на…

1
115
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на Северния полюс на Луната, заснета от „Чандраян 2“ на 23-ти август. Photo credit : ISRO

2 септември 2019 г. 13:30 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в около 10:15 ч. българско време спускаемият апарат „Викрам“ се отдели благополучно от кораба-майка „Чандраян 2“ и започна своето самостоятелно пътуване към повърхността на Луната. Състоянието на всички системи на борда на орбиталния и на спускаемия отсек са в нормата. 

Напомням на читателите, че автоматичната лунна станция „Чандраян 2“ бе изстреляна на 22-ри юли. На 20-ти август тя пристигна успешно в орбитата на Луната. През последните няколко дни главният двигател бе запалван неколкократно, като последната маневра бе проведена вчера. След нейното приключване орбитата на автоматичната станция е почти кръгова, с параметри 119 на 127 километра. 

Сега, след като „Викрам“ е в свободен полет, той ще започне своето поетапно снижаване на орбитата. Първо, на 3-ти септември в около 06:00 ч. българско време, той ще запали двигателите си за първи път – ако всичко мине наред, параметрите на орбитата на „Викрам“ ще са 109 на 120 километра. Втора маневра е предвидена за 4-ти септември в 00:30 ч. българско време, а след приключването на работата на двигателя параметрите вече ще са 36 на 110 километра. 

Решаващият момент ще настъпи на 6-ти септември в около 23:00 ч. българско време. Ако всичко мине според очакванията, тогава Индия ще се превърне едва в четвъртата държава след СССР, САЩ и Китай, постигнала меко кацане на Луната. 

За повече информация: ISRO

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/